Siemenliikkeet: Siemenen laatu hyvää

9.12.2014

Puintikautta kiusanneiden sateiden pelättiin aiheuttavan ongelmia siemenerien itävyyksissä. Tässä kohtaa kautta tilanne kuitenkin näyttää hyvältä kaikkien lajien osalta, eri siemenliikkeistä kerrotaan.

Uusi, satoisa lajike sekä valvotuissa tuotanto-oloissa tuotettu sertifioitu siemen ovat keskeisiä panoksia korkeita satotasoja tavoiteltaessa. Laadukkaalla siemenellä on keskeinen merkitys kasvuun lähdössä varsinkin Suomen lyhyessä ja nopearytmisessä kesässä.

Siemenen laatu on tänä vuonna pääosin hyvää.

Siemenen laatu on tänä vuonna pääosin hyvää.

Uutuudet kysyttyjä

Boreal toi tänä syksynä markkinoille kaksi aikaista elintarvikekäyttöön hyvin sopivaa kauraa Meerin ja Riinan, kaksi myöhäisempää isojyväistä monitahoista ohraa Justuksen ja Severin sekä kaksitahoisen mallastyypin ohran Trekkerin.

Kaikkien uutuuslajikkeiden siemen on ollut kysyttyä ja kysyntä lähti siemenliikkeiden mukaan käyntiin jo aikaisin syksyllä. Liikkeet kannustavatkin uutuuslajikkeista kiinnostuneita olemaan siemenkaupoilla ajoissa, jotta saa haluamansa lajikkeen siementä.

Viljoille vaihtoehtoja

Viljojen rinnalle kannattaa nyt pohtia myös muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi herneen viljelyyn on tarjolla uusia lajikkeita. Herne ja härkäpapu ovat palkokasveina erinomaisia esikasveja ja niille on enenevässä määrin kysyntää valkuaisruokinnassa.

Myös rypsi ja rapsi ovat hyviä vaihtoehtoja viljelykiertoon. Niiden siemenkaupan osalta ollaan tässä vaiheessa odottavissa tunnelmissa.  Nyt odotetaan päätöksiä, saadaanko ensi keväälle poikkeuslupa siementen peittaukseen ja peitatun siemenen myyntiin sekä käyttöön.

Nurmien lajikevalikoimaan on myös tarjolla uutuuksia, Rhonia-timotei ja Valtteri-nurminata. Siemenliikkeiden mukaan viime kesänä nurmisiemensadot jäivät olosuhteista johtuen alle keskimääräisten ja siemenhankinnat kannattaakin tehdä ajoissa.

Lue siemenliikkeiden haastattelut kokonaisuudessaan Borealin Kasvussa-lehden uusimmasta numerosta.