Steinar-kaura tuottaa huippusatoja lujassa korressa

29.3.2016

Kasvuajaltaan melko myöhäinen SteinarBOR on huippusatoisa kauralajike, jonka korrenlujuus on omaa luokkaansa. Steinar on osoittanut potentiaalinsa käytännön viljelyksissä eri puolilla maata ja onpa lajikkeella voitettu Käytännön Maamiehen satokilpailukin muutama vuosi sitten. Steinar on menestynyt hyvin erilaisissa olosuhteissa ja soveltuu viljelyyn kaikille maalajeille

− Steinarin laatuetuna on suuren jyvän lisäksi monia muita myöhäisiä lajikkeita alhaisempi kuoripitoisuus. Steinar soveltuukin erittäin hyvin myllykäyttöön ja vientikauraksi, kauran jalostaja Leena Pietilä Borealilta kertoo.

Myös Steinarin hehtolitrapaino ja valkuaispitoisuus ovat hyvällä tasolla. Steinar onkin hyvä valinta myös rehuntuotantoon.

Luja korsi varmistaa laatua

Seppo Katila viljelee Kiukaisissa omaa ja vaimonsa kotitilaa. Steinar-kauraa Katilalla on ollut viljelyssä kahden kasvukauden ajan. Steinar on ollut positiivinen viljeltävä niin satoisuuden kuin laadun puolesta.

− Satoa Steinarista tuli keskimäärin 6 300 kg hehtaarilta ja jyväkoko oli iso. Steinar on melko myöhäinen lajike, mutta sato ehti kuitenkin valmistua ajoissa, Katila kertoo.

Steinar onkin esimerkiksi Belindaa muutaman päivän aikaisempi, mikä lisää lajikkeen viljelyvarmuutta.

Sertifioitu siemen yhdessä sopivan lannoituksen sekä tauti- ja korrensäädekäsittelyn kanssa varmistivat osaltaan Steinarin satoa ja laatua. Tautien kanssa ei ole ollut ongelmia ja lujan korren ansiosta Steinar pysyi hyvin pystyssä. Typpeä Katila laittoi kaurakasvustolle noin 120 kg/ha. Katilan viljelemillä tiloilla vallitsevana maalajina on multava hieno hieta, joka onkin erinomainen maalaji kauralle.

Tutustu tarkemmin Steinarin lajikeominaisuuksiin ja koetuloksiin