Steinar-kaura voitti satokisan

14.11.2012

Borealin Steinar-kaura osoitti viime kesän olosuhteissa erinomaisuutensa ja voitti Käytännön Maamiehen satokilpailun. Myös kisan kolmas sija saavutettiin Steinarilla. Tänä vuonna kisassa päästiin kauralla varsin korkeisiin satoihin, sillä kasvukausi oli kauralla suosiollinen, kun kosteutta riitti.

Voittaja Harri Mäenpää Nakkilasta sai Steinarista satoa huikeat 7883 kg/ha.

–    Steinar valikoitui lajikkeeksi satoisuuden lisäksi lujan kortensa ansiosta ja kisalohkoon panostettiin hyvän sadon saamiseksi, Harri Mäenpää kertoo.

Lohko oli hyvin kauran viljelyyn sopiva multamaa, pH tosin oli kauralle hieman liian korkea (6,7). Tämä näkyi mangaaninpuutosoireina heinäkuussa, vaikka mangaanilisäys oli annettu.

Sertifioitu ja peitattu siemen yhdessä oikean lannoituksen sekä tauti- ja laontorjuntakäsittelyjen kanssa varmistivat osaltaan Steinarin menestymistä. Tauteja kasvustossa ei näkynyt ja Steinar pysyi pystyssä ennen syyskuun alun rankkasadetta, joka lakoonnuttikin alueella kaikki viljat. Kisalohko ehdittiin kuitenkin puida ennen tätä sadetta elokuun lopulla.

–    Steinarin korsi oli silloin vielä vähän vihreää, mutta röyhyt olivat täysin tuleentuneet. Onneksi kuitenkin puitiin ajoissa, Mäenpää mainitsee.

Kaurojen korret säilyvät muutenkin monin paikoin viime syksynä vihreinä pitkään.

–    Tämän vuoden olosuhteet ja riittävä kosteus yhdessä kasvunsääteen käytön kanssa aiheutti korsien vihreänä säilymisen erityisesti multavilla ja eloperäisillä peltolohkoilla, Borealin kauranjalostaja Leena Pietilä valottaa.

Markkinoiden lujakortisin kaura

Steinarin huippusatoa varmistaa erittäin luja korsi, se on markkinoiden lujakortisin kaura. Kasvuajaltaan Steinar on esim. Belindaa muutaman päivän aikaisempi, mikä lisää lajikkeen viljelyvarmuutta ja tämä näkyi erityisesti viime kesän kaltaisissa olosuhteissa. Viileän kesän ja pitkälle venyneen sadonkorjuun takia kasvuaikaerot korostuivat tänä vuonna.

–    Steinar on menestynyt hyvin erilaisissa olosuhteissa ja soveltuu viljelyyn kaikille maalajeille, Leena Pietilä kertoo.

Steinarin sato soveltuu niin rehu- kuin elintarvikekäyttöönkin.

–    Laatuetuna Steinarilla on ison jyvän lisäksi muita myöhäisiä kauroja alhaisempi kuoripitoisuus, Pietilä lisää.

Steinarin siementä myy Agrimarket.