Suomalaiset lajikkeet suomalaisen työn puolesta

30.11.2017

jyvat_kasi_netti-225x300Borealin jalostamat kasvilajikkeet on suunniteltu suomalaisin voimin, ne myydään suomalaisin voimin, ne työllistävät suomalaista viljelijää ja teollisuutta, ja ne päätyvät suomalaisten kuluttajien pöytään monessa muodossa. Kasvinjalostus on pitkäjänteistä työtä. Se alkaa haluttujen ominaisuuksien tunnistamisesta ja päättyy tarkkaan testaamiseen eri tyyppisissä oloissa. Viljelijöille ja sadon käyttäjille työ näkyy uusina, satoisina ja aina edellistä lajikesukupolvea laadukkaampina kasvilajikkeina.

Kotimaisella kasvinjalostuksella tuemme tuloksellista suomalaista viljelyä sekä parannamme suomalaisen ruokaketjun kilpailukykyä. Suomessa jalostetut lajikkeet sopivat pohjoiseen ilmastoomme.

Kasvinjalostus mukana talouskasvussa

Satavuotiaan Suomen historiassa kasvinjalostuksella on ollut tärkeä rooli talouskasvun mahdollistajana. Suomen itsenäistymisen ajasta lähtien on määrätietoisesti kehitetty maanlaajuista elintarvikehuoltoa, viljaomavaraisuutta ja kotieläintuotantoa. Kasvinjalostus ja laadukas kylvösiementuotanto ovat olleet tässä avainasemassa.

Vuosikymmenten aikana jalostustyö on muuttunut melkoisesti: Suomen itsenäistymisen aikoihin kasveja jalostettiin lähinnä niiden ulkoisten ominaisuuksien perusteella. Nykyisin jalostustyössä sukelletaan kasvin dna-tasolle asti.

Nykyään Borealin työ on lähes poikkeuksetta mukana suomalaisten ruokapöydissä. Itsenäisen Suomen juhlavuonna Boreal on tuonut markkinoille monia satoisia, laadukkaita ja taudinkestäviä uutuuslajikkeita, jotka vievät kotimaisen ruokaketjun tuottavuutta ja kestävyyttä jälleen harppauksittain eteenpäin.

Juhlavuonna kotimaisen työn puolesta

boreal25+115vMade by Finland -kampanja on Suomalaisen Työn Liiton ja yhteistyöorganisaatioiden yhteinen Suomi 100 -kampanja, jolla juhlistetaan suomalaista työtä. Made by Finland juhlii Suomen suurta vuotta, rohkaisee tuntemaan ylpeyttä monimuotoista suomalaista työtä kohtaan ja kertoo, millaisella työllä suomalaista hyvinvointia rakennetaan.

Osana kampanjaa perjantaina 1.12. vietetään Osta työtä Suomeen -päivää. Ostamalla suomalaisia tuotteita luodaan Suomeen uusia työpaikkoja – se on myös oiva tapa juhlistaa 100-vuotiasta Suomea. Jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa kuukaudessa enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, syntyisi Suomeen vuositasolla 10 000 uutta työpaikkaa.

Katso tästä Made by Finland -kampanjan tuottama, Klaus Härön ohjaama Seuraavat sata vuotta -filmi! Lisää tietoa ja suomalaista työtä löydät sosiaalisesta mediasta aihetunnisteilla #madebyfinland ja #ostatyötäsuomeen.