Suomalaista työtä ruokaketjun hyödyksi

16.12.2015

Kasvihuone

Boreal on ollut osa kotimaista elintarvikeketjua jo 20 vuoden ajan. Jalostamamme pohjoisiin oloihin soveltuvat peltokasvilajikkeet ovat kotimaisen kasvintuotannon perusta. Tekemällemme kotimaiselle työlle onkin SuomalPalvelua_Sin_rgbmuutama vuosi sitten myönnetty avainlippu -merkki, jota ylpeänä kannamme.

Kulunut vuosi on ollut Borealilla vilkas ja monella tavalla uuden alku. Keväällä aloitimme uuden tyyppisen yhteistyön Fazer Myllyn kanssa, kun jalostamamme Alku-kaura kytkettiin Fazerin sopimustuotantoon. Lajikkeesta tehdään viljelijän ja myllyn välinen tuotantosopimus, ja siementä on myynnissä ainoastaan Fazer Myllyn kanssa Alku-suurimokaurasopimuksen tehneille.

Uusi luku kirjoitettiin myös kotimaisen mallasohran tarinaan, kun Trekker hyväksyttiin alkuvuonna viralliseksi mallasohraksi. Trekker on satoisa, viljelyvarma ja laadultaan hyvää lisäarvoa tuottava lajike. Lajike sopii eri viljelyvyöhykkeille ja vaihteleviin olosuhteisiin. Tutustu Trekkerin tarinaan (video).

Borealin uutuuslajikkeet olivat tähtinä ensimmäistä kertaa järjestetyllä Jyvä meininki –kiertueella. Kesäinen kiertue keräsi innokkaita viljelijöitä tutustumaan uutuuslajikkeisiin peltojen pientareille usealle paikkakunnalle.

Vuonna 2015 Borealilla toteutettiin myös mittava investointiohjelma. Tulevaisuuteen tähtäävä työmme ja uudet innovaatiot vaativat investointeja, joista kuluneen vuoden aikana Borealille Jokioisiin valmistunut moderni kasvihuone on esimerkkinä. Kasvihuoneissa ja laboratorioissa toteutettavan lajikejalostuksen alkuvaiheiden merkitys kasvaa koko ajan ja samalla tuotekehitys nopeutuu ja kustannustehokkuus paranee.

Koska jalostusaineiston luotettava valinta ja testaus viljelyoloissa ovat edelleen keskeinen osa lajikejalostusta, olemme kuluneena vuonna ostaneet valtiolta lajikekoetoimintaan soveltuvia peltoja. Lisäksi Siemenkeskuksella on uusittu laitteistoja, joilla tehostetaan siemenkeskuksen toiminta ja varmistetaan kantasiemenerien laatu.

Jalostuksen merkittävimmät meneillään olevat kehitysohjelmat ovat genomisen valinnan käyttöönotto ohralla, tavoitteenaan nopeuttaa ohran satoisuuskehitystä sekä fusarium-sienten kestävyys kauralla. Fusariumin kestävyyden avulla vähennetään hometoksiinien muodostumisen riskiä kauraan ja sen myötä vahvistetaan edelleen mahdollisuuksia käyttää ja viedä laadukasta kauraa sekä elintarvikkeeksi että rehuksi.

Näillä eväillä jatkamme kohti tulevaa, vahvaa kotimaista tuotekehitys- ja jalostustyötä myös vuonna 2016.