Avkastning
Sampo är en rikt avkastande och mycket tidig åkerböna. Med avseende på avkastningsnivå ligger den på samma nivå som Kontu, fastän den mognar betydligt tidigare.
Avkastningsförmågan hos Sampo har varit bra inom alla försökszoner och på alla jordarter.
Växttid
Då Sampo introduceras på marknaden medför den en betydande förbättring genom tidig mognad i förhållande till sorten Kontu. I officiella sortförsök har den mognat 6 dagar tidigare än Kontu.
Sampo passar bra för produktion inom hela produktionsområdet för åkerböna, dvs. inom odlingszonerna I-III.
Kvalitet
Sampo är en småfröig åkerbönsort. Dess tusenkornsvikt har i försök varit 302 g, vilket är cirka 50 g lägre än hos Kontu. En liten fröstorlek underlättar sådden samt tröskning och torkning, och tryggar skördens grobarhet. Dessutom klarar ett litet frö bättre av behandling och spricker inte. Proteinhalten i skörden är något högre än hos Kontu och proteinskörden per hektar ligger åtminstone på nivån för Kontu.
Användning
Åkerböna används till utfodring av husdjur. Bäst lämpar den sig för utfodring av svin. Även användningen som livsmedel ökar.
Stängel
Sampo har en något kortare stängel än Kontu och liggväxt förekommer i mindre grad än hos Kontu.
Odlingsrekommendation
Sampo är ett utmärkt alternativ för proteinfoderproduktion i södra Finland inom odlingszonerna I–III. En tidig sådd är nödvändig för att säkerställa mognad.
Kvävebindning
På styva ler- och mjäljordar kan startkväve ges 30–40 kg/ha. Annars behövs ingen kvävegödsling, eftersom den biologiska kvävebindningen är kraftig. Behovet av kalium- och fosforgödsling är detsamma som för fodersäd.
Växtsjukdomar
Sortens resistens mot gråmögel och bladfläcksjuka ligger på Kontus nivå, ganska bra, resistensen mot chokladfläcksjuka ligger likaså på Kontus nivå.
Ursprung och sorträttigheter
På sortlistan 2015
Linjenummer Bor 11003
Sortjämförelse
Officiella sortförsök 2016 – 2023, px.luke.fi. (M) = Kontroll
wdt_ID | Sort | Antal försök | Skörd (kg/ha) | Rel. | Växttid (dags) | Effektiv temperatursumma | Liggsäd (%) | Längd (cm) | Tkv (g) | Protein (%) | Proteinskörd (kg/ha) | Fel fria (%) |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | ALVIIRA BOR | 9 | 3809 | 137 | 112 | 1178 | 17 | 87 | 523 | 31,2 | 1195 | 94,3 |
5 | TIFFANY | 9 | 3895 | 140 | 127 | 1268 | 41 | 94 | 570 | 29,8 | 1186 | 83,8 |
7 | KONTU BOR | 27 | 3059 | 110 | 109 | 1145 | 29 | 74 | 335 | 31,1 | 953 | 89,5 |
8 | SAMPO BOR (M) | 24 | 2779 | 100 | 105 | 1110 | 21 | 72 | 301 | 32,8 | 910 | 89,1 |
10 | ALLISON | 9 | 4343 | 156 | 123 | 1247 | 36 | 90 | 555 | 28,6 | 1267 | 84,9 |
11 | VIRE BOR | 9 | 3867 | 139 | 109 | 1138 | 11 | 73 | 335 | 28,5 | 1095 | 89,7 |
12 | INTO BOR | 8 | 3301 | 119 | 104 | 1105 | 14 | 70 | 361 | 32,9 | 1090 | 91,3 |