Syysruislajikkeissa on mistä valita

Ruislajikkeen valinnassa kannatta suosia lujakortisia lajikkeita, jotka on testattu Suomen oloissa. Syysrukiin satopotentiaali saadaan pohjoisissa oloissamme hyödynnettyä vain riittävän talven- ja lumihomeenkestävyyden myötä.

Borealin ruislajikevalikoimista löytyy niin uutuuksia kuin vakiintuneita suosikkejakin.

KWS Livado on uuden sukupolven hybridiruisuutuus. KWS Livadon satopotentiaali on korkea ja se olikin Suomen virallisten lajikekokeiden (2008–2015) satoisin ruis. Satopotentiaalin parantumisen lisäksi se nostaa rimaa edeltäjiinsä verrattuna myös taudinkestävyyden suhteen. KWS Livado on ns. PollenplusTM -lajike eli sen siitepölyn muodostus on runsaampaa kuin tavanomaisten hybridilajikkeiden, mikä puolestaan vähentää torajyvän esiintymisriskiä huomattavasti.

EvoloBOR on suomalaisten suosikkihybridiruislajike, jota on ennakkotiedoista poiketen saatavilla vielä syksyn 2017 kylvöille. Evolo on huippusatoisa ruis, jolla on myös erittäin hyvä talvenkestävyys. Evolon sakoluku on korkea ja sakoluvun kestävyys on rukiiden parhaimpia. Evololla huippusatoja saivat myös Ruismestari 2015 -kilpailussa parhaiten sijoittuneet ja sillä yllettiin jopa yli 8 000 kg hehtaarisatoihin.

KWS Magnifico on yksi uusimmista hybridiruislajikkeista, joka on satoisuudeltaan ruislajikkeiden ykkösluokkaa. Sen hehtolitrapaino on korkea, jyvä hybridilajikkeelle ominaisesti suuri ja sakoluku korkea. Magnificon talven- ja laonkestävyys on tähän mennessä saatujen koetulosten perusteella hyvä, lähes Evolon tasoa. KWS Magnifico on ns. PollenPlusTM -lajike.

ReettaBOR on viljelyvarma kotimainen huippuruis, joka on jalostettu Suomen oloihin soveltuvaksi. Reetta on satoisuudessaan vienyt perinteiset populaatiolajikkeet aivan uudelle tasolle. Ei ihmekään, että Reetta on Suomen viljellyin ruislajike. Reetalla saatiin hyviä tuloksia myös Ruismestari 2015 -kilpailussa.

Lue lisää Borealin syysruislajikkeista ja katso siementen lajike-edustajat