Syysvehnä Arktika komeassa kasvussa

30.5.2012

Arktika-syysvehnän kasvusto Risto Hakunin tilalla Huittisissa näyttää lupaavalta. Kasvusto ei ole kärsinyt talvituhoja ja on toukokuun loppupuolella vahvassa kasvussa. Hakuni on viljelee Arktikaa nyt kolmatta vuotta. Aikaisempinakin vuosina isäntä on ollut tyytyväinen lajikkeeseen, sillä se on tuottanut hyviä satoja eikä talvenkestävyydessäkään ole ollut moitittavaa.

–    Viime vuonna korjatun 25 hehtaarin viljelyksen keskisato oli yli 6300 ha. Talvituhoja ja lakoa ei viime kasvukaudella esiintynyt, Risto Hakuni kertoo.

Hakuni pyrkii kylvämään syyvehnän ajoissa, tällöin kasvusto on vahva ennen talventuloa ja kasvuunlähtö keväällä hyvä. Tällä kertaa tilalla on kahteen eri aikaan kylvettyjä Arktika-kasvustoja ja ero on selvä.

–    Aikaisemmin eli 28.8. kylvetty kasvusto on koko ajan näyttänyt paremmalta kuin viikkoa myöhemmin kylvetty, Hakuni toteaa.

Mikäli kasvukausi jatkuu tänä vuonna suosiollisena, Arktikasta on jälleen odotettavissa runsas sato.

Talvenkestävyys avainasemassa

Talvehtiminen on syysvehnän onnistuneessa viljelyssä olennaisen tärkeää. Erittäin talvenkestävä lajikkeena Arktika soveltuu viljelyyn vaativissakin olosuhteissa. Sitä voidaan viljellä pohjoisempana kuin monia muita nykylajikkeita. Arktikan hyvä talvenkestävyys perustuu erinomaisen kylmänkestävyyden lisäksi hyvään lumihomeen kestoon. Hyvän kylmänkestävyyden ansiosta Arktika on menestynyt erityisen hyvin kokeissa, joissa ei ole ollut lumipeitettä kovien pakkasten aikaan.