Syysviljojen talvehtimisessa suuria alueellisia eroja

Evolo-kasvusto Asikkalassa
EvoloBOR-ruiskasvusto Asikkalassa on elinvoimainen vielä talven jäljiltä.

Kevään säät ovat olleet vaihtelevia ja huhtikuun sademäärät keskimääräistä korkeampia. Lumisateitakin tuli alueittain vielä huhtikuun kahden viimeisen viikon aikana. Vappupäivää vietettiin kuitenkin aurinkoisessa säässä. Kylvöille päästään, kun maat kuivuvat huhtikuun sateiden jäljiltä.

Puinnit viivästyivät viime syksynä, minkä seurauksena myös syyskylvöt myöhästyivät optimaalisesta ajankohdasta. Lokakuun ja tammikuun pakkaset koettelivat syysviljakasvustoja, kun suojaavaa paksua lumipeitettä ei kaikkialla ollut.

Myös Keski-Suomessa Laukaan koepaikalla lumihometta on runsaasti.
Keski-Suomessa Laukaan koepaikalla lumihometta on runsaasti, mutta parhaat ruudut erottuvat selvästi.

– Eteläisemmässä Suomessa syysrukiit ovat Borealin koepaikoilla talvehtineet hyvin, vaikka alueellisia eroja onkin. Syysrukiissa talvituhojen määrä on ollut eteläisemmässä Suomessa 5−10 %, rukiin jalostaja Hanna Haikka Borealilta kertoo.

Borealin pohjoisimmalla koepaikalla Sotkamossa testataan erityisesti lajikkeiden talvenkestoa. Siellä ruislajikkeiden välillä näkyykin eroja talvenkestossa. Myös lumihometta näkyy ruiskasvustossa runsaasti, mikä osoittaa lumihometorjunnan tarpeellisuuden.

Syysruis on tapansa mukaisesti talvehtinut keskimääräisesti vehnää paremmin.

– Syysvehnien talvehtiminen näytti lopputalvesta heikolta. Nyt kuitenkin vaikuttaa siltä, että suuri osa kasvustoista toipuu. Syysvehnälajikkeiden välillä on kuitenkin merkittäviä eroja talvehtimisessa, kertoo Borealin koetoimintapäällikkö Mika Hyövelä.

Pienetkin erot pakkaslukemissa ja lumipeitteen paksuudessa vaikuttavat kasvustojen talvehtimiseen. Myös kostea talvi vaikutti kasvustojen selviytymiseen.

Tutustu Borealin syysruis– ja syysvehnälajikkeisiin

Vehnäkasvustot näyttivät huhtikuun alussa heikoilta
Vehnäkasvustot näyttivät Nousiaisten virallisissa kokeissa heikoilta (6.4.2016).
Nousiaisten virallisissa lajikekokeissa ruis on kärsinyt muutamia prosentteja ja kasvustossa on aavistus lumihometta, 6.4.
Ruis on kärsinyt muutamia prosentteja Nousiaisten koepaikalla (6.4.2016).