Trekker-ohra sulaa nautojen suussa kokoviljasäilörehuna

30.4.2018

Kaksitahoinen TrekkerBOR-ohra on edelleen kokoviljasäilörehun sulavuustutkimuksen kärjessä.

Nautojen ruokinnassa voidaan käyttää kokoviljasäilörehua nurmisäilörehun vaihtoehtona tai täydentäjänä. Viljoilla on mahdollista tuottaa yhtä suuri kuiva-ainesato kuin parhailta säilörehunurmilta, vaikka viljojen kuiva-ainesato tuotetaan yhdellä niitolla.

Viljojen sulavuuksissa eli D-arvoissa on kuitenkin selkeitä eroja. Luonnonvarakeskuksen viime kesänä tekemän tutkimuksen mukaan ohrien D-arvo oli selvästi korkeampi kuin kevätvehnän, ruisvehnän tai kevätrukiiden. Eroa selittää se, että ohrissa on vähemmän sulamatonta kuitua. Mitä korkeampi D-arvo, sitä paremmin se maittaa naudoille.

Tutkimuksessa jo kolmatta kertaa mukana olevan Trekkerin sulavuus oli joukon paras.

– Ohrien sulavuus on kautta linjan parempaa kuin kevätvehnän, ruisvehnän ja kevätrukiin. Laatuerot ovat siis selviä, ja kärjessä olevan Trekkerin laatu oli edelleen yhtä hyvä kuin aikaisemmissakin Luken tekemissä kokeissa, Borealin ohranjalostaja Mika Isolahti toteaa.

Trekkerin-D-arvo-Luken-tutkimuksessa

Trekker-ohra on ollut sulavuudeltaan kokoviljasäilörehututkimuksen kärkilajike jo kolmena vuonna. Kuvassa tulokset IV-vyöhykkeeltä normaalilla ja alennetulla kylvösiemenmäärällä. Kuva: Luonnonvarakeskus

 

Satoisa ja laadukas kaksitahoinen

Trekker oli Luken kokeessa erittäin satoisa: kuiva-aine satoa saatiin noin 9 500 kg ka/ha. Trekker soveltuukin erittäin hyvin kokoviljasäilörehuksi: sen hyvä sulavuus, satoisuus, iso jyvä sekä korkea hehtolitrapaino tekevät lajikkeesta houkuttelevan vaihtoehdon kokoviljasäilörehun tuotantoon.

Trekker on viljelyvarma lajike, joka soveltuu viljelyyn eri maalajeille I-III -vyöhykkeelle asti, ja kokoviljasäilörehun tuotannossa sitä voidaan käyttää pohjoisempanakin. Lajikkeella on luja korsi ja taudinkestävyys on hyvällä tasolla.

Tutustu tarkemmin Trekkerin lajikeominaisuuksiin ja koetuloksiin