Trekkerin satoisuus tuo lisäarvoa mallasohran viljelyyn

10.8.2015

Kalle Sipilä viljelee tilallaan Hollolassa tänä vuonna ensimmäistä kertaa uutta Trekker-mallasohraa. Uudet lajikkeet kiinnostavat isäntää ja omalle tilalle pyritään aina löytämään sopivimmat lajikkeet. Tälläkin hetkellä Trekkerin rinnalla viljellään Tippleä. Koetulosten perusteella Trekker lupaa suuremman sadon ja se houkutteli kokeilemaan uutta lajiketta.

Sipilä on kokenut mallasohran tuottaja, hän on viljellyt mallasohraa vuodesta 1987 saakka, jolloin hän aloitti tilanpidon. Tuotantoon panostetaan ja viljelyä kehitetään koko ajan.

Uusi mallasohra Trekker kiinnosti Hollolassa.

Uusi mallasohra Trekker kiinnosti Hollolassa.

–    Viime vuonna kokeilin ensimmäistä kertaa jaettua lannoitusta mallasohralle ja se toimi. Myös tänä vuonna lannoitus jaettiin kylvö- ja orasvaiheen lannoitukseen, Sipilä kertoi.

Perjantaina Sipilän tilalla pidetyssä Borealin Jyvä meininki –tilaisuudessa kuultiin, että moderneilla mallasohralajikkeilla, kuten Trekkerillä, voidaan käyttää korkeampia lannoitustasoja kuin vanhemmilla lajikkeilla.

–    Trekkerin valkuaispitoisuus on luontaisesti alhainen ja satotaso puolestaan korkea. Typpilannoitus kasvattaa satoa, mutta ei nosta valkuaispitoisuutta liikaa, Borealin ohran jalostaja Reino Aikasalo sanoi.

Viking Maltin uusin sopimuslajike

Trekker on hyväksytty viralliseksi mallasohraksi Suomessa ja on Viking Maltin tuorein sopimuslajike.

–    Trekkerin laatu on täyttänyt hyvin mallastamon ja panimoiden laatuvaatimukset, Sanna Kivelä Viking Maltilta kertoi.

Todellista lisäarvoa lajike tuo viljelijälle, sillä se on erittäin satoisa ja viljelyvarma. Trekker on tällä hetkellä markkinoilla olevista mallasohralajikkeista satoisin. Se on myös muilta viljelyominaisuuksiltaan parannus vanhempiin lajikkeisiin verrattuna. Trekker on lujakortinen ja taudinkestävä.

–    Trekker on ollut viljelyvarma eri vuosina ja eri koepaikoilla sekä käytännön viljelyksillä, Reino Aikasalo kertoi. Viljelyvarmuus näkyy myös laatuvarmuutena, Trekker tuottaa laadukasta, isojyväistä ja matalan valkuaispitoisuuden omaavaa satoa erilaisissa oloissa

Trekker on Suomen oloihin jalostettu lajike ja se soveltuu kasvuajaltaan ja muilta ominaisuuksiltaan hyvin oloissamme viljeltäväksi.
Trekkerin siementä myy Argimarket-ketju.

–    Jo viime keväänä Trekkerin siemenen kysyntä oli hyvää, mutta uutuuslajikkeena sen siemenmäärä oli vielä varsin rajallinen. Ensi keväälle siementä on tulossa myyntiin runsaammin, Jarmo Tervala Hankkijalta kertoi.

Hollolan tilaisuus päätti Borealin Jyvä meininki –kiertueen. Boreal kiittää kaikkia tapahtumiin osallistuneita!

 

Toukokuun alkupuolella kylvetty Trekker on hyvässä kasvussa Kalle Sipilän tilalla Hollolassa.

Toukokuun alkupuolella kylvetty Trekker on hyvässä kasvussa Kalle Sipilän tilalla.