Uudet lajikkeet vuoden 2016 kasvilajikeluetteloon

5.2.2016

Kasvilajikelautakunta on hyväksynyt kasvilajikeluetteloon vuodelle 2016 yhteensä 11 uutta lajiketta Borealilta: neljä ohraa, kauran, herneen, timotein, kevätrypsin, kaksi kevätrapsia ja syysrapsin.

Ohravalikoima täydentyy kolmella erikoismallasohralajikkeella; Repekka, Popekka, Vipekka ovat syntyneet Borealin ja Viking Maltin yhteisen kehitystyön tuloksena tarkoituksena tuottaa räätälöityä laatua erikoismaltaan tuotantoon.

Lisäksi listalle haettiin edustuslajike Rheingold-ohra, erittäin laadukas ja hyvät agronomiset ominaisuudet omaava lajike koko mallasohran tuotantoalueelle.
Kauroihin hyväksyttiin erittäin satoisa ja huippulujan korren omaava Donna, joka sopii erityisen hyvin elintarvike- ja vientikauran tuotantoon eteläiseen ja läntiseen Suomeen.

Uusin kasvilajikeluettelon herneemme on nimeltään Sisu, joka sopii rehukäyttöön. Sisu on lujavartinen ja satoisa. Hertta-timotei on jalostettu kestämään hyvin pohjoista talvea ja tuottamaan erityisesti laatua; lajikkeen lisäarvo ilmeneekin parhaiten sen ruokintalaadussa, joka on lajikkeiston huippua.

Öljykasvivalikoimamme täydentyy kevätrypsi Synthialla, mikä tuo viljelyvarmuutta rypsin viljelyyn. Synthia on selkeä parannus markkinoilla oleviin lajikkeisiin erityisesti laonkestävyyden, aikaisuuden kuin satoisuudenkin osalta.

Kevätrapseista hyväksyttiin erittäin aikainen OP-lajike Cleopatra ja aikainen hybridilajike Drago. Syysrapsi Thure on erittäin talvenkestävä ja satoisa puolikääpiöivä hybridilajike – viljelyvarma koko syysrapsin viljelyalueella Suomessa.