Uutuuslajike kauran tuotantoon: Mirella

12.2.2013

Laadukkaan elintarvikekauran tuotantoon on tarjolla uutuuslajike Mirella. Se on Borealin jalostama melko myöhäinen kaura. Satotasossa Mirella yltää samalle tasoille kuin pari päivää myöhäisempi Belinda.
Mirella on tuottanut hyviä satoja erityisesti II-viljelyvyöhykkeellä. Kasvuaikansa ja muiden viljelyominaisuuksiensa ansiosta se soveltuu parhaiten tuotantoon I-III vyöhykkeillä.

Laatuominaisuuksiensa osalta Mirella erinomainen vaihtoehto elintarvikekauran tuotantoon. Sen jyväkoko sekä hehtolitrapaino ovat hyvällä tasolla ja kuoripitoisuus on myöhäisten kaurojen alhaisimpia.

Ydinsadon tuottajana Mirella on kauralajikkeiston parhaimmistoa. Seulonnan ja kuoripitoisuuden perusteella laskettu saanto-% on myös hyvä. Lisäksi alhainen rasvapitoisuus ja korkea betaglugaanin määrä varmistavat Mirellan elintarvikelaatua.

Mirellan korsi on luja ja hieman useimpia myöhäisiä kauroja pidempi, mikä mahdollistaa sen viljelyn niin multavilla kuin savisillakin maalajeilla.

Lajikevalikoima laajentunut

Viime vuosina myöhäisten kaurojen lajikevalikoima on laajentunut ja hyviä vaihtoehtoja on useita. Boreal on 2000-luvulla panostanut aikaisten kaurojen ohella myös myöhäisempien lajikkeiden jalostukseen ja tulokset näkyvät nyt. Viime vuonna Raisioagron kautta siemenkauppaan laskettu Mirella on uusin tulokas tähän sarjaan.