Vielä ehdit! Syyskylvöille talvenkestävä Arktika

16.9.2015

ArktikaBOR-syysvehnä soveltuu viljelyyn vaativissakin olosuhteissa. Se on erittäin talvenkestävä, sillä sen talvituhoprosentti on kokeissa ollut syysvehnälajikkeiden pienimpiä. Arktikan hyvä talvenkestävyys perustuu erinomaisen kylmänkestävyyden lisäksi hyvään lumihomeen kestoon. Sitä voidaankin viljellä pohjoisempana kuin monia muita nykylajikkeita, esimerkiksi rehuvehnäksi Pohjanmaata myöten. Arktika on menestynyt erityisen hyvin myös kokeissa, joissa ei ole ollut lumipeitettä kovien pakkasten aikaan.

Arktika on satoisa lajike ja myös sadon laatu on hyvä. Arktika soveltuu sekä leipä- että rehuvehnän tuotantoon. Sen hehtolitrapaino on korkea ja leivontalaadun kannalta olennainen sitkon laatu on hyvä, myös Arktikan sakoluvun kestävyys hyvä. Valkuaispitoisuus on syysvehnien keskitasoa.

Syysviljat ovat erittäin hyviä vaihtoehtoja monipuolistamaan viljelykiertoa. Ne hyödyntävät tehokkaasti esikasvivaikutuksen ja syysmuotoisina ne eivät ole kevätviljojen tapaan herkkiä kevätkuivuudelle. Talvehtiminen on syysviljojen onnistuneessa viljelyssä olennaisen tärkeää ja viljelyvarmuutta voidaankin lisätä valitsemalla tuotantoon mahdollisimman talvenkestävät lajikkeet.

Lisätietoja ArktikaBOR-syysvehnästä.