Viljasatojen onnistumiset lämmittävät viljelijöitä

10.10.2019

Kulunut kasvukausi tuotti ennätyssatoja monille viljanviljelijöille. Viljelytekniikan ja lajikevalinnan yhteispelillä Suomen oloihin jalostettujen lajikkeiden satopotentiaalia saatiin hienosti kotiutettua.

HelmiBOR-vehnän keskisato 7300 kg/ha, DonnaBOR-kaura 7500 kg/ha, AlvariBOR-ohra 7500 kg/ha. Jyväskylän KoneAgria-messuilla Borealin osastolla poikenneilla viljelijöillä oli kerrottavanaan hienoja onnistumisia niin kevät- kuin syysviljojen viljelyssä.

Kokonaisuudessaan kasvukausi ei kuitenkaan ollut helppo: kevään kuivuuskaudet aiheuttivat jälkiversontaa ympäri Suomen etenkin kauralla ja ohralla. Palkokasvit eivät viihtyneet kuivuudessa, vaikka toisaalta hyvillä lohkoilla onnistumisiakin saatiin. Öljykasveja kiusasivat ennätysmäiset tuholaismäärät. Syyskuussa alkaneet sateet puolestaan rokottivat etenkin myöhäisten kevätvehnien sakolukuja.

Tällaisella kasvukaudella viljelytekniikka näyttelee erityisen suurta osaa siinä, että uusiin viljelykasvilajikkeisiin rakennettu satopotentiaali toteutuu. Monen viljelijän kommentti olikin, että kasvukauteen voi olla tyytyväinen, kun usean huonon vuoden jälkeen lajikevalinta ja omat toimenpiteet pellolla ovat osuneet nappiin haastavissa sääoloissa.

KoneAgria-messut jatkuvat Jyväskylässä vielä perjantaina 11.10. ja lauantaina 12.10. Borealin osastolla C531 voit tutustua kotimaisiin, laadukkaisiin ja tuottaviin lajikeuutuuksiin. 25-vuotisjuhliemme kunniaksi tarjoamme myös Helmi-vehnästä leivotut pullat ja kahvit joka päivä klo 14 alkaen noin sadalle ensimmäiselle kahvittelijalle. Osastollamme voit myös osallistua arvontaan, jossa on palkintona suursäkillinen Helmi-kevätvehnän siementä. Tervetuloa kertomaan lisää kasvukauden kuulumisia ja keskustelemaan kasvinjalostajiemme kanssa!