Viljelyssä uusi Plus-rypsi Synthia – pellonpiennartilaisuus Liedossa 29.6.

28.6.2017

Öljykasvit ovat kuuluneet olennaisena osana Tapio Lipposen viljelykiertoon jo useamman vuoden. Tällä kasvukaudella Liedossa sijaitsevalla tilalla on viljelyssä muun muassa kaksi kevätrypsiuutuutta, uuden sukupolven Synthia ja Cordelia sekä useita öljykasvien koeruutuja.

Juhannusviikon alussa ovat kevätrypsikasvustot Tapio Lipposen tilalla vielä varhaisessa vaiheessa. Kummatkin uutuusrypsit vaikuttavat kuitenkin lupaavilta ja suotuisat säät ovat omiaan vauhdittamaan niiden kasvua.

– Kevätrypsien taimet ovat vielä toistaiseksi aika pieniä, mutta näyttävät hyviltä. Synthian kasvu on ollut tähän mennessä selkeästi Cordeliaa edellä, kertoo Lipponen.

Kummatkin kevätrypsit kylvettiin toukokuun 28. päivä keväällä lautasmuokattuun maahan. Lohko jätettiin syksyllä sänkipeitteiseksi, jotta keväällä maassa säilyisi kosteutta riittävästi. Kylvöolosuhteet olivat Lipposen mukaan hyvät ja kylvöjen jälkeen saatiin 10 mm vettä muutaman päivän sisään.

– Sääolot ovat nyt suosineet kasvustoja ja kosteutta on riittänyt sopivasti. Viime viikolla satoi kahtena päivänä mukavasti 30 mm ja lähipäiville on luvattu jälleen vettä, kertoo Lipponen.

Rypsikasvustoissa on ollut jo havaittavissa jonkin verran kirppojen maistelujälkiä ja kirppatorjunnan Lipponen suorittikin viime viikonloppuna. Kaalikoista ei vielä toistaiseksi ole tehty alueella havaintoja.

Vaikka tämän vuotisten rypsikasvustojen satopotentiaalia on aikaista arvioida, pitää Lipponen rypsiä joka tapauksessa hyvänä vaihtoehtona monipuolistamaan viljelykiertoa ja tasaamaan työhuippuja. Monena vuonna ovat myös hinnat puhuneet öljykasvien viljelyn puolesta.Pääasiassa viljelen rypsiä, joskus myös rapsia. Rypsin kylvän yleensä mahdollisimman myöhään ja se antaakin kylvöajankohtaan enemmän pelivaraa. Oman kokemukseni mukaan rypsi tuntuisi myös hyötyvän rapsia enemmän lietelannoituksesta, pohdiskelee Lipponen.

Tänä vuonna Lipposen tilalla on öljykasveja viljelyssä yhteensä noin 30 hehtaarin verran, kaikki rypsiä.

Tule tutustumaan uutuuslajikkeisiin Jyvä Meininki pellonpiennartilaisuuteen Tapio Lipposen tilalle (Hakolantie 152, Lieto) torstaina 29.6. klo 10. Tilaisuuden järjestävät Avena ja Boreal.

Tilaisuus on avoin kaikille. Tarjoilujen varaamiseksi pyydämme ystävällisesti ilmoittautumaan. Ilmoittaudu tilaisuuteen ennakkoon tästä.

TERVETULOA!

Tutustu Borealin Jyvä Meininki -pellonpiennartilaisuuksien kesäkiertueeseen

Tutustu Borealin öljykasvivalikoimaan