VYRin kauran lajikkeellinen DON-taulukko – tulkitse varoen

14.5.2025

Vilja-alan yhteistyöryhmä julkaisi lajikkeellisen DON-toksiinitaulukon teollisuuden viljanvastaanottonäytteistä. Taulukko sisältää tuloksia eri toimijoilta saaduista näytteistä lajikkeittain. DON-toksiinin kertyminen kauraan on monen tekijän summa, jossa lajike on yksi osatekijä. Merkittävin tekijä on ympäristö, kuten kasvukauden sää ja pellon sijainti. DON-toksiinin kertymistä täysin kestäviä lajikkeita ei ole, toisin sanoen jokainen lajike on altis tietyissä olosuhteissa.

Viljanvastaanottotietojen käyttäminen lajikevertailuun on haastavaa. Haasteita ovat poikkeavat näytemäärät eri lajikkeilla, lajiketiedon sekoittuminen alueelliseen DON-tilanteeseen ja viljelijöiden käyttämiin viljelytekniikoihin sekä viljelyalueiden ympäristötekijät. Pieni näytemäärä on satunnaisotos ympäristötekijöitä, ei lajiketietoa. Lajikkeen viljelyalueen painotus vääristää tuloksia. Esimerkiksi vuonna 2024 Luukaksen näytteistä 34/46 tuli Pohjois-Pohjanmaalta tai Satakunnasta, jotka olivat erityisen pahoja punahomealueita. Nellan näytteet tulivat enemmän muualta, mikä vaikuttaa lajikkeiden arvoihin taulukossa. Borealin näkemyksen mukaan Luukas on kestävämpi kuin Nella, mikä ei käy ilmi taulukosta.

Vertailu eri aikaisuusluokittain on myös haastavaa, koska myöhäisillä lajikkeilla suurin osa näytteistä tulee etelästä, jossa DON-toksiiniriski on pienempi. Pidempi kasvuaika lisää riskiä pohjoisessa, kun puintiaika myöhästyy. Borealin mukaan ero oranssien ja vihreiden lajikkeiden välillä ei ole niin merkittävä kuin VYRin DON-taulukko esittää.

Vaikka tilanne on tiettyjen vuosien osalta haastava, se ei ole toivoton. Vähemmän herkkiä lajikkeita on olemassa, kuten Perttu, joka erottui mm. Pohjois-Pohjanmaalla alhaisemmalla toksiiniriskillä. Borealin lajikkeista myös Inka on ollut hyvä sekä Borealin omissa kokeissa, että viljanvastaanotoissa. Boreal on testannut usean vuoden ajan lajikkeidensa DON-kestävyyttä omalla tautitartutuskentällään. Ensi kesänä myös Luke organisoi DON-tartutuskentän Ruukkiin ja Jokioisille.

Muista nämä, kun haluat vähentää punahomeriskiä: pidä pelto hyvässä kasvukunnossa, käytä peitattua siementä, harkitse tautiruiskutusta, pyri puimaan ajallaan, älä seisota satoa kärryssä ja kuivaa ja esipuhdista sato hyvin. Luomuviljelijöille samat ohjeet ilman kemiaa, ja erityisesti luomussa on tärkeää miettiä monipuolinen viljelykierto. Katkaise tautipaine viljelemällä muuta kuin viljaa.

Lisätietoa
Boreal Kasvinjalostus Oy
Hanna Haikka
050 376 6737
hanna.haikka(at)boreal.fi