Jussi-peruna tuottaa uusia perunoita juhannukseksi – katso ohje omien ämpäriperunoiden kasvatukseen!

11.4.2018

Omassa pihassa tai parvekkeella kasvatetut uudet perunat ehtivät tuottaa satoa jo juhannukseksi, kun nostat siemenperunat itämään viimeistään huhtikuussa. Varhaisperuna JussiBOR tuottaa mainion ämpäriperunasadon jo jussiksi, ja sopii myös kesäperunaksi.

Ämpäriperunoiden kasvatukseen et tarvitse muuta kuin sangon, multaa ja muutaman siemenperunan. Perunat pitää idättää huhtikuun alussa huoneenlämmössä. Laita perunat vaikkapa ikkunalle valoisaan paikkaan.

Huhtikuun puolivälissä, kun perunoihin on ilmestynyt muutama itu, voit kaivaa esiin sopivan ämpärin. Käytä tummaa ämpäriä, joka ei läpäise valoa. Laita ämpäriin valmiiksi lannoitettua turvemultaa noin 2/3 ämpärin tilavuudesta. Työnnä multaan 2-3 saman lajikkeen siemenperunaa noin 10 cm päähän toisistaan, itu ylöspäin. Lisää multaa niin, että peruna peittyy noin 5 cm kerroksen alle.

Kastele maa kosteaksi ja punnitse sangon alkupaino. Jos turvemulta on jo valmiiksi kosteaa, veden lisäys voi jäädä 0,5-1 litraan per sanko.

Aluksi sisällä, sitten päiväksi ulos lämpimään paikkaan

Pidä sankoa sisällä, kunnes peruna on tullut pintaan (5-10 vuorokautta). Siiirtele sitä sen jälkeen päiväajaksi ulos mahdollisimman valoisaan ja lämpimään paikkaan, mutta nosta yöksi aina takaisin sisälle. Harso sangon päällä alkuvaiheessa päiväsaikaan nostaa kasvulämpötilaa.

Kastele perunaa pintaan tulon jälkeen pari viikkoa varovasti vain noin puoli litraa viikossa. Toukokuun alusta parin viikon ajan voit kastella noin 1 litralla/viikko, ja toukokuun loppupuolella noin 1 litralla kahden-kolmen päivän välein. Kesäkuussa peruna kaipaa vettä joka päivä 1-2 litraa.

Muista seurata kosteuttaVarhaisperuna Jussin kasvatus onnistuu myös ämpärissä.

Seuraa mullan kosteutta punnitsemalla sanko säännöllisesti ja vertaamalla alkupainoon. Varo ylikastelua ensimmäisten viikkojen aikana, ja toisaalta kastele riittävästi myöhemmin, kun perunalla on täysi varsisto.

Lisää turvemultaa lähes sangon reunan tasalle, kun varsien pituuskasvu on alkanut kunnolla toukokuun loppupuolella. Punnitse ja laita muistiin sangon paino mullan lisäyksen jälkeen.

Jussi-perunan satoa voit odotella jo 60 vuorokauden kuluttua istutuksesta. Mukulasatoa voi sangossa olla tuolloin jo 800 grammaa. Nostoa kannattaa kuitenkin siirtää vielä 5-10 päivällä, jolloin sadon määrä ehtii vielä kasvaa.

Ei kun herkuttelemaan!

Ohjeen lähde: Suomen Siemenperunakeskus

Kaksi vai kolme siemenperunaa?

  • Kahdenkin siemenperunan varsisto riittää täyttämään ämpärin kasvutilan ja tuottamaan maksimisadon.
  • Kolmella perunalla kilpailu on kovempi, jolloin satoa tulee enemmän, eivätkä mukulat kasva liian nopeasti ylisuuriksi.

Mistä Jussia voi ostaa?

Varhaisperuna Jussin siemenperunoita on myynnissä  pienpakkauksissa puutarhamyymälöissä kautta maan. Tarkemmin asiasta voi tiedustella Maa-Aitta Oy:stä, joka pakkaa Jussit: info@maa-aitta.fi

Maa-Aittan pakkaamat Jussi-perunan siemenet pienpakkauksessa