Suomalainen kaura vakuuttaa laadullaan

7.3.2016

Suomalaisella kauralla on nyt kysyntää niin kotimaassa kuin vientimarkkinoillakin. Suomen sää- ja kasvuolosuhteet sopivat erityisen hyvin laadukkaan kauran viljelyyn: pitkä päivä, maalajit sekä kosteus- ja lämpöolosuhteet tuovat suomalaiselle kauralle erityiset laatuominaisuudet. Suomalainen kaura on vaaleaa ja kirkasta, mitä arvostetaan myös ulkomailla.

Myllykauran tärkeimpiä laatuominaisuuksia ovat korkea hehtolitrapaino ja tuhannen jyvän paino sekä mahdollisimman alhainen pienten jyvien osuus.  Laadukas rehukaura on isojyväistä ja rehuarvoltaan korkealaatuista.

Kaura on erinomainen kasvi viljelykierrossa

Kauran jalostaja Leena Pietilän mukaan kaura on hieman syväjuurisempi kuin muut viljalajit. Kaura onkin erinomainen kasvi tilan kasvinvuorotteluun.

− Kauran juuriston sanotaankin puhdistavan maata ja katkaisevan tautikiertoa esimerkiksi ohran viljelyn jälkeen. Kaura on paras sijoittaa öljy- tai nurmikasvien jälkeen, jolloin ehkäistään toksiiniriskejä, Pietilä kertoo.

Aikaiset kauralajikkeet ovat viljelyvarmoja valintoja, oli vuosi millainen tahansa. Aikaisia lajikkeita viljellessä ei tule ongelmaa syksystä eikä syksyn vaikeista korjuuolosuhteista.

− Viljelyyn kannattaa kuitenkin ottaa sekä aikainen että myöhäinen lajike. Tällöin saadaan jaksotettua myös puintityötä sekä kuivausta, Pietilä neuvoo.

Borealin valikoimissa on useita laadukkaita eri käyttötarkoituksiin soveltuvia kauralajikkeita, joista kauran jalostaja nostaa esille muutamia:

− Aikaisista lajikkeista esimerkiksi MeeriBOR ja RiinaBOR ovat erittäin hyviä rehuohria, mutta soveltuvat hyvin myös myllykäyttöön. Kasvuajaltaan melko myöhäinen AlkuBOR on myllylaatuinen kaura ja erinomainen vaihtoehto viljelijälle, joka ei halua viljellä kaikkein myöhäisintä lajiketta. SteinarBOR ja IirisBOR puolestaan ovat myöhäisempiä, erinomaisia mylly- ja vientikauralajikkeita.

Lue lisää Borealin kauralajikkeista ja tutustu koetuloksiin

Katso videolta jalostajan vinkit kauralajikkeen valintaan

kauravideo