HelmiBOR

Erittäin aikainen ja satoisa myllyvehnä. Soveltuu erinomaisesti leipomoteollisuuden prosesseihin.

Sato

Helmillä on erittäin korkea satopotentiaali. Virallisissa lajikekokeissa Helmi on ollut satoisin aikainen kevätvehnä lähes kaikilla koepaikoilla. III-vyöhykkeellä Helmi on satoisin, ja se erottuu muista aikaisista lajikkeista jo II-vyöhykkeeltä alkaen.

Helmi on hyvälaatuinen myllyvehnä, joka soveltuu ominaisuuksiltaan erinomaisesti leipomoteollisuuden taikinankäsittelyprosesseihin. Kevätvehnien leivontalaatua mittaavissa kokeissa muun muassa Helmin sitkon venyvyys on ollut hyvä ja venytysvastus erinomainen. Helmin jyväkoko ja hehtolitrapaino ovat hyvää tasoa. Samoin valkuaispitoisuus ja sakoluku ovat hyvät.

Käyttötarkoitus

Helmi soveltuu elintarvikekäyttöön, leivontaan sekä rehuksi.

Viljelysuositus

Helmi soveltuu viljelyyn Pohjois-Pohjanmaata myöden. Se menestyy hyvin erilaisissa oloissa ja sopii myös savimaille. Helmiä suositellaan vyöhykkeille I, II, III ja IVe.

Kasvuaika

Helmi on erittäin aikainen lajike.

Korsi

Helmi on erittäin lujakortinen kevätvehnä. Pituudeltaan Helmi on keskimittainen.

Taudinkestävyys

Helmin pistelaikun ja ruskolaikun kestävyys on hieman parempi kuin muiden aikaisten vehnälajikkeiden. Tähkimisen aikaan tehty tautiruiskutus parantaa sadon määrää ja laatua: Borealin viljelyteknisissä kokeissa Helmin hehtolitrapaino ja tuhannen jyvän paino nousivat tautiruiskutuksen ansiosta merkittävästi. Helmissä on esiintynyt fysiologisia laikkuja selvästi vähemmän kuin muissa aikaisissa lajikkeissa.

Alkuperä ja lajikeoikeudet

Boreal Kasvinjalostus Oy
Linjanumero: Bor 09004
Kasvilajikeluetteloon tulo 2017

Viljelyominaisuudet

Lähde: Viralliset lajikekokeet 2012 – 2019

(M) = Mittarilajike

Sadon laatu

Lähde: Viralliset lajikekokeet 2012 – 2019

(M) = Mittarilajike

Lisätietoja

Boreal, Hyövelä

Mika Hyövelä

Koetoimintapäällikkö, kasvinjalostaja

Kevätvehnä

040 763 5066