UrhoBOR

Syysvehnäsuosikki, joka talvehtii varmasti
Viljelyvarma, talvenkestävä lajike, joka menestyy savimaiden ohella hyvin myös karkeilla kivennäismailla.

Sato

Aikaisuusluokassaan Urho on hyvin satoisa. Urho on viljelyvarma lajike ja hyvästä talvehtimisesta johtuen vuosien väliset satovaihtelut ovat olleet pieniä.

Urhon jyvä on keskikokoinen. Hehtolitranpaino on muiden lajikkeiden tasoinen. Valkuaispitoisuus on syysvehnäksi hyvä. Urhon sakoluku on muihin lajikkeisiin verraten erityisen korkea ja kestävä. Koeleivontojen perusteella Urhon leivontalaatu on muiden yleisesti viljeltyjen lajikkeiden kaltainen.

Käyttötarkoitus

Urho soveltuu leivontaan ja rehukäyttöön.

Viljelysuositus

Urho menestyy savimaiden ohella hyvin myös karkeilla kivennäismailla. Kasvunsääteiden käyttö on tarpeen erityisesti voimakaskasvuisissa ja tiheissä kasvustoissa. Urhoa suositellaan viljelyvyöhykkeille I ja IIe.

Kasvuaika

Melko aikaisena lajikkeena Urho sopii hyvin pohjoisiin olosuhteisiin ja viljatilojen puintiohjelmaan. Aikaisuus lisää sadon laadun varmuutta.

Korsi

Urhon korsi on keskipitkä ja lakoontuminen melko vähäistä.

Talvenkestävyys

Urho on yksi parhaiten talvenkestäviä syysvehnälajikkeita markkinoilla. Lumihomeen ja pakkasen kestävyydet ja toipuminen talven rasitteista ovat Suomessa vaadittavalla tasolla. Talvituhojen vähäisyys tuo mukanaan hyvän viljelyvarmuuden.

Taudinkestävyys

Urhon taudinkestävyys Suomessa esiintyviä syysvehnän tauteja vastaan on hyvällä tasolla. Lumihomeen kestävyys on erittäin hyvä.

Alkuperä

Boreal Kasvinjalostus Oy
Linjanumero: Bor 5454
Kasvilajikeluetteloon tulo: 1999

Lajikevertailu

Lähde: Viralliset lajikekokeet 2014 – 2021
(M) = Mittarilajike

 

Edustajat

Lisätietoja

Esa Teperi

Esa Teperi

Kasvinjalostaja

Syysvehnä, ruis
040 755 5165
esa.teperi(at)boreal.fi