Kantasiementen tuotanto

Laadukas siemen antaa kasvulle juuret

Tuotamme lajikkeistamme kantasiementä sertifioidun siemenen lisäysviljelyä varten. Kantasiementä ovat korkeimpien siemenluokkien esiperus- (PB) ja perussiemenet (B). Niitä me myös Borealilla pääsääntöisesti tuotamme. Kaikki lajikkeemme käyvät läpi tiukan testausohjelman, jonka jälkeen vain parhaimmat jatkavat kantasiementuotantoon ja myöhemmin siemenliikkeiden kautta markkinoille.  Kantasiemen kunnostetaan, varastoidaan ja pakataan omalla siemenkeskuksellamme Jokioisilla.

Aitous on kantasiementuotannon perusta

Aloitamme lajikkeiden kantasiementuotannon aitoustarkastuksella jo ennen lajikkeen viemistä viralliseen lajikekokeeseen ja hyväksymistä kasvilajikeluetteloon. Teemme aitoustarkastuksia vuosittain useista kymmenistä uusista linjoista. Aitoustarkastuksen tuloksena kustakin lajikkeesta muodostuu ns. ylläpitoerä, josta varsinainen siementuotanto jatkuu sen jälkeen, kun lajike on hyväksytty kasvilajikeluetteloon. Sinne päästäkseen lajikkeen on läpäistävä viranomaisten tekemä DUS-testi, jossa tarkastetaan lajikkeen erotettavuus muista lajikkeista, yhtenäisyys ja geneettisten ominaisuuksien pysyvyys.

Kantasiementä sopimusviljelijöiltä

Ensimmäiset aitoustarkastuksen läpäisseet pienet siemenerät tuotamme itse, mutta siemenmäärän kasvaessa siirrämme viljelyn sopimusviljelijöidemme tiloille. Tiloilta kuivattu sato tuodaan siemenkeskukseemme kunnostettavaksi. Sieltä kantasiemen jatkaa edelleen lajike-edustajillemme laajempaan siemenlisäykseen ja sertifioiduksi siemeneksi. Noin 40 sopimusviljelijäämme tuottaa siemenraakaeriä vuosittain runsaat kaksi miljoonaa kiloa.

BOREAL_LOGO_WHITE

Boreal Kasvinjalostus Oy

Myllytie 10, 31600 Jokioinen

p. 0400 200 710

boreal@boreal.fi

Anna meille palautetta