Botnica-syysvehnän sato-odotus huipussaan Vampulassa

20.7.2021

Tokaran tilalla Vampulassa viljellään neljättä vuotta kotimaista Botnica-syysvehnää. Tänä vuonna haussa on ennätyssato!

Ensimmäinen BotnicaBOR -sato puitiin Tokaran tilalla vuonna 2018. Tuolloin myöhäinen kylvö, kesän kuivuus sekä olosuhteisiin nähden liiallinen kasvunsäätö verottivat kasvustoa niin, että sato jäi alle neljän tonnin. Sen jälkeen Borealin jalostama Botnica on osoittautunut oivaksi sadon tuottajaksi. Vuonna 2019 keskisato oli 8200 kg ja vuonna 2020 7500 kg hehtaarilta. Tänä vuonna kasvusto näyttää paremmalta kuin koskaan aiemmin ja sato-odotus on 8-9 tonnia hehtaarilta.

Viljelykierrosta hyöty irti

Tokaran tilaa yhdessä miehensä Mikko Pitkäsen kanssa viljelevä Maria Manner käyttää tilan viljelykierrossa pakastehernettä, joka on erinomainen esikasvi syysviljoille. Herne jättää maahan niin paljon typpeä, että kylvölannoitusta ei ole annettu kasveille lainkaan.

Ennen juhannusta Tokaran tilalla suunniteltiin Botnican tautiruiskutusta lehtilannoituksen kera. Tähkä oli tullut esiin ja kukinta oli alkamassa. Vaikka taudin tai puutosten oireita ei Botnicassa näkynytkään, oli jyvän täyttymisvaihe hyvä turvata pitkävaikutteisilla fungisideilla ja hivenravinteilla.

Panoksia kasvunsäätöön

Botnica on korreltaan pitkähkö, mutta kuitenkin 10 senttiä lyhyempi kuin esimerkiksi UrhoBOR. Tokaran tilalla syysvehnän kasvunsäätöön panostetaan. Rikkatorjunta tehdään yleensä kortta lyhentävällä pyroksulaamilla ja tankkiseokseen laitetaan sallittu lisämäärä CCC:tä. Lisäksi tankkiseoksessa on MCPA:ta ohdakkeen ja valvatin torjumiseksi sekä tautiaineita ja hivenravinteita. Kasvunsäätöä jatketaan yleensä toisella käsittelyllä lippulehtivaiheessa ja näin tehtiin myös tänä vuonna.

”Botnica on tymäkästi pystyssä, eikä 40 millin sadekaan heilauttanut sitä”, toteaa Maria Manner.

Talvenkestävä ja tasapainoinen lajike

Borealin kasvinjalostaja Esa Teperi on kuvaillut Botnicaa karskiksi lajikkeeksi, sillä se kestää poikkeuksellisen hyvin talven ja kevään vaihtelevia olosuhteita, kuten lumettomuutta, märkyyttä, pakkasia ja lämpötilavaihteluita. Lumihomeelle Botnica ei ole herkkä eikä Tokaran tilallakaan tehty viime syksynä lumihometorjuntaa. Kahukärpäset sen sijaan torjuttiin, koska torjuntakynnys ylittyi. Jokaisessa vuodessa on omat vaaranpaikkansa syyskasveille, mutta Botnicalla on hyvä todennäköisyys selvitä vaikeuksien yli.

Laadultaan Botnica on tasapainoinen ja hyvä kokonaisuus. Virallisissa lajikekokeissa tuhannen siemenen paino (43 g), hehtolitrapaino (80,7 kg), valkuainen (12,3 %) ja sakoluku (314) ovat kaikki hyvällä tasolla. Kasvuajaltaan Botnica on melko aikainen.

Tutustu lajikkeeseen tarkemmin