Donna sopii myllykauraksi ja toimii myös luomuviljelyssä

3.4.2019

Hyvä myllykauralajike täyttää sekä viljelijän että teollisuuden vaatimukset. Tällainen lajike on Borealin myöhäisen kasvuajan kaura DonnaBOR, joka sopii ominaisuuksiltaan myös luomuviljelyyn.Donna on vielä melko uusi tulokas myöhäisten kauralajikkeiden valikoimassa. Sadontuottokyvyltään se sijoittuu kärkeen elintarvikekauran päätuotantoalueella. Erityisen hyvää Donnassa on kuitenkin sen laatu, jota osataan arvostaa myös elintarviketeollisuudessa. Lajike löytyy mm. Fazer Myllyn suurimokaurojen suosituslajikkeiden listalta.

– Donnan vahvuuksia myllykäytössä ovat sen suuri ja tasainen jyväkoko, vaalea väri ja ohut kuori. Sen jyvä käyttäytyy hyvin teollisissa kuorintaprosesseissa, kertoo Borealin kauranjalostaja Leena Pietilä.

Pitkä, vahva korsi eduksi luomutuotannossa

Donna on hyvä lajike myös luomuviljelyyn, jossa lajikkeen on pystyttävä hyödyntämään hidasliukoisia ravinnelähteitä alhaisilla ravinnetasoilla ja pärjättävä taistelussa rikkakasveja, kasvitauteja ja -tuholaisia vastaan luonnon omilla menetelmillä. Luomulajikekokeissa Loviisassa Donna oli viime kesän kuivuudessa testatuista lajikkeista satoisin ja tehdyissä analyyseissä sen DON-toksiinit jäivät nollatasolle. Tulokset eivät yllättäneet kauranjalostajaa.

– Donnalla on pitkä, tukeva korsi, mistä on etua varsinkin kuivissa oloissa. Lisäksi sen rehevä kasvutapa auttaa pitämään rikkakasvit loitolla, toteaa Pietilä.

Vaikka Donnan korsi on pitkä, on se samalla erittäin luja. Virallisissa kokeissa Donnan lakolukema, 10,2 %, on aivan omaa luokkaansa. Vahvakortisen lajikkeen valinta tiloille on samalla hyvää riskienhallintaa.

– Riskienhallinnan näkökulmasta on myös hyvä, että tilalle valitsee viljelyyn eri kasvuajan lajikkeita. Donnan rinnalle myllykauran tuotantoon sopii erinomaisesti aikainen lajike Niklas, joka on Donnan tapaan lujakortinen ja isojyväinen, suosittelee Pietilä.

Lisätietoja Loviisan luomulajikekokeesta: Ekosortförsök i Lovisa 2018