Donna-kaura selätti kuivuuden ja jälkiversonnan vaikeudet

18.9.2019

Borealin DonnaBOR-kaura selätti hankalan kasvukauden ja tuotti Loimaan koulutilalle kaikkiaan 7,5 tonnin hehtaarisadon. Sekä viljelijä Tuomas Levomäki että Donnan jalostaja Leena Pietilä pitävät tulosta erinomaisena.

– Ei ollut helppo vuosi. Kasvukauteen osui monta kriittistä hetkeä, joita pystyimme kuitenkin hallitsemaan viljelytekniikalla, Loimaan koulutilan viljelijä Tuomas Levomäki summaa kesän 2019 kulkua.

Borealin kauranjalostaja Leena Pietilä nyökkää. Kylvöjen jälkeen alkaneet kuivat jaksot osuivat kauran pensastumisen kannalta hankaliin kohtiin.

– Kasvustot kehittyivät hyvin eri tavoin. Alkukesän kuivat kaudet osuivat alueesta ja kylvöajasta riippuen erilaisiin kehitysvaiheisiin. Kasvit eivät pensastuneet oikeaan aikaan, vaan jälkiversontaa tapahtui joissain tapauksissa jopa kolmessa jaksossa ja viimeisimmät vielä heinäkuussa, Leena Pietilä kertaa eriskummallista kaurakesää.

Jälkiversonnasta johtuva vihreiden jyvien iso osuus onkin osoittautunut tämän kasvukauden ongelmaksi koko Suomessa.

– Vihreiden jyvien suhteen ei oikein muuta voi kuin laittaa puimurin pöytää normaalia ylemmäksi ja puhallus lähes täysille, ja sitten vielä kierrättää kuivurissa, jotta pienet jyvät jäävät pois loppusadosta, Tuomas Levomäki toteaa.

Kosteutta riitti sittenkin

Tuomas Levomäki kylvi Donna-kauran lohkoille, jotka ovat olleet pitkään suorakylvössä tai kevytmuokattuja. Levomäki on havainnut vuosien varrella, että hänen tuotantoonsa suorakylvö sopii parhaiten.

– Vaikka kuivuus vaivasi ja pohjavesikin on pysytellyt todella alhaalla parin vuoden ajan, niin kasvusto sai silti riittävästi kosteutta. Olisiko syynä, että maan rakenne toimi, jolloin vesi on noussut kapillaarisesti. Lisäksi Donnalla on hiukan pidempi korsi ja sitä kautta ehkä vahvempi juuristo, hän pohtii.

Leena Pietilä lisää, että myös kylvöajalla on vaikutusta kasvuston kehittymiseen, jos kuivuus koettelee heti kasvun alkuvaiheessa.

– Näissä kaurakasvustoissa ei näkynyt kasvukaudelle tyypillistä jyvien abortoitumista. Toisin sanoen kosteutta on onneksi riittänyt siinä kehitysvaiheessa, kun jyväaihiot alkoivat kehittyä ja täyttyä, hän toteaa Donna-lohkon äärellä.

Koulutilan kylvöt ja puinnit tehtiin useammassa eri vaiheessa. Ensimmäinen Donnan kylvö tehtiin 26.4. ja puinti alkoi 24.8. Sopivaa puintihetkeä arvioidessaan Tuomas Levomäki pelkäsi, että pyörteinen tuuli ja rankkasateet saavat kauran varisemaan. Pelot eivät kuitenkaan toteutuneet, ja lopulta Donna tuotti Levomäelle kaikkiaan 7,5 tonnin hehtaarisadon koulutilan parhailta peltolohkoilta.

– Tämä on yhteistyötä luonnon kanssa, mutta silti liiketoimintaa, jossa yritetään tehdä suurin mahdollinen tulos pienimmällä panostuksella. Tähän tulokseen ei voi muuta kuin olla tyytyväinen, Tuomas Levomäki toteaa.

 

Donnan viljely ja tulokset

  • Donna sai typpeä 80 kg kylvön yhteydessä + 30 kg lisätyppeä orasvaiheessa.
  • ei kasvitautien torjuntaa tai kasvunsäädettä
  • sato: 7,5 t/ha
  • hlp 60,5
  • valkuainen 11,8
  • kosteus 11,2
  • rasva 5,35
  • tärkkelys 51,4
  • tjp 37 g