KontuBOR

Valkuaispitoinen klassikko
Suomen olosuhteisiin jalostettu aikainen, valkuaispitoinen lajike härkäpavun viljelyyn. Sopii nautakarjan ja sikojen ruokintaan.

Sato

Kontu on ollut pitkään Suomen viljellyin härkäpapulajike. Se on tuottanut kohtuullisia satoja, mutta sen vuotuiset satovaihtelut ovat kuitenkin melko suuria; sato on vaihdellut jalostajankokeissa välillä 2800-6000 kg/ha. Erityisesti voimakas kuivuus- tai märkyysstressi alentaa satoa. Kontun siemenen väri on valkoinen ja pitkään varastoituna ruskea. Sen valkuaispitoisuus on korkea.

Käyttötarkoitus

Kontu on erinomainen vaihtoehto rehuntuotantoon lisäämään kotimaisen valkuaisen osuutta, mutta se soveltuu myös elintarvikekäyttöön. Kontua voidaan käyttää nautakarjan sekä sikojen ruokinnassa valkuaisen lähteenä, siipikarjan ruokinnassa käyttöön liittyy rajoitteita Kontun sisältämän visiinin ja konvisiinin vuoksi. Kontu soveltuu myös luomuviljelyyn. Se on hyvä typensitojakasvi.

Viljelysuositus

Kontua suositellaan viljelyvyöhykkeille I-IIIe. Aikainen kylvö on tarpeen tuleentumisen varmentamiseksi. Kovilla savi- ja hiesumailla Kontulle voi antaa starttityppeä 30-40 kg/ha. Muuten typpilannoitusta ei tarvita, koska biologinen typensidonta on voimakasta. Kali- ja fosforilannoitustarve on samanlainen kuin rehuviljoilla.

Kasvuaika

Kontu on Suomen olosuhteisiin jalostettu aikainen härkäpapulajike.  Sen kasvuston tuleentuminen vaatii noin 1150-1180 asteen lämpösummakertymän.

Varsi

Kontu-härkäpavun varsi on luja ja lakoutuminen on harvinaista.

Taudinkestävyys

Lajikkeen harmaahomeen- ja lehtilaikunkestävyys on melko hyvä.

Alkuperä ja lajikeoikeudet

Boreal Kasvinjalostus Oy
Linjanumero: Bor 61437
Kasvilajikeluetteloon tulo: 1997
Koetausta: Kontu on ollut jalostajan omissa kokeissa vuodesta 1986. Virallinen koevaihe Suomessa oli vuosina 1995-96.

Lajikevertailu

Lähde: Viralliset lajikekokeet 2014 – 2021
(M) = Mittarilajike

 

Edustajat

Lisätietoja

Pertti Pärssinen

Pertti Pärssinen

Kasvinjalostaja

Nurmikasvit, herne, härkäpapu
040 540 9195
pertti.parssinen(at)boreal.fi