Vire-härkäpapu avasi kylvökauden ympäri maan

6.5.2020

Pellon kevätkosteudesta täysin rinnoin nauttiva härkäpapu avaa monen viljelijän kevään kylvökauden, sillä härkäpavun iso siemen vaatii paljon kosteutta itääkseen. Siementuotannossa aloitti tänä keväänä ensimmäinen kotimainen alhaisen visiini-konvisiinipitoisuuden härkäpapu Vire. Sen kylvöt ovat edenneet mukavasti ympäri maan.

Siementuotannossa tänä kesänä aloittavan VireBOR-härkäpavun kylvöt ovat edenneet hyvin ympäri maan. Siemenliikkeet ovat saaneet kylvettyä Virettä mukavasti ja ensimmäiset kylvetyt lohkot ovat jo itäneetkin.

Kasvuajaltaan aikainen VireBOR sopiikin laajalti eri viljelyvyöhykkeille. Vireen kasvuaika on sama kuin Kontulla eli 107 vrk. Lajikkeelle suositellut viljelyvyöhykkeet yltävät rannikon I-vyöhykkeeltä Etelä-Pohjanmaan IIIe-vyöhykkeelle. Lajike soveltuu kaikille kivennäismaalajeille, mutta sitä ei kuitenkaan suositella vahvasti poutiville maille.

Satoisa härkäpapu kaikille vatsoille

Vire on ensimmäinen kotimainen härkäpapulajike, jossa on alhainen visiini- ja konvisiinipitoisuus. Alhaisen visiini- ja konvisiinipitoisuuden ansiosta Vire soveltuu elintarvikekäyttöön sekä rehukäyttöön niin yksimahaisille kotieläimille kuin märehtijöillekin. Vire mahdollistaa härkäpavun rehukäytön myös muniville kanoille sekä esimerkiksi emakoille.

Viljelyominaisuuksiltaan Vire on huippusatoisa ja vahvavartinen. Se tuottaa noin viidenneksen korkeamman sadon kuin tunnetuin valtalajikkeemme Kontu. Vire on tuottanut hyvän sadon erityyppisinä vuosina, ja se näyttäisi olevan mainio lajike eri vyöhykkeillä.

Vireen siemenkoko on sama kuin Kontulla (tsp 331 g) ja varsi on vahvempi. Vireen suklaalaikunkestävyys on ollut hieman Kontua parempi.

Katso video Vire-viljelijän kylvöiltä Lounais-Suomesta!