Quarna-kevätvehnällä laatusadot luotettavasti

15.3.2017

Quarna on satoisa, viljelyvarma ja erityisesti laadullaan vakuuttava kevätvehnä. Se on kasvuajaltaan melko aikainen ja viljely onnistuukin aina Pohjanmaata myöten.

Kasvuajaltaan päätyypin kevätvehniin kuuluva Quarna on satoisa lajike, jonka puolesta puhuvat parhaiten laatuominaisuudet.

– Quarna erottuu edukseen erityisesti korkean valkuaispitoisuutensa ansiosta, kertoo Borealin vehnän jalostaja Mika Hyövelä.

Erittäin korkean valkuaispitoisuuden lisäksi Quarnalla on myös korkea hehtolitrapaino, keskimääräistä suurempi jyväkoko ja leivontalaatu kohdallaan. Sen sakolukuominaisuudet ovat hyvät, sitkon määrä suuri ja se on laadultaan erinomaista.

Quarna nousee kevätvehnien parhaimmistoon myös Eviran vuosittaisessa viljasadon laatuseurannassa. Viime vuonna lajikkeen keskimääräinen sakoluku oli joulukuussa julkaistun tilaston mukaan reilu 316, hehtolitrapaino 80,3 kg ja valkuaispitoisuus vakuuttava 14 % haasteellisesta kasvukaudesta huolimatta.

QuarnaBOR on hyvä viljellä

Laadukkaan sadon lisäksi Quarna on viljelijöiden mieleen myös hyvien viljelyominaisuuksien ansiosta.

– Quarna on yksi viljelyvarmimmista lajikkeistamme, kertoo Mika Hyövelä.

Melko aikaisen kasvuaikansa ansiosta Quarnan viljely onnistuu aina Pohjanmaata myöten ja eteläisimmillä viljelyvyöhykkeillä se haastaa myöhäisemmänkin kasvuajan lajikkeita satoisuudellaan. Luja ja lyhyt korsi takaavat Quarnalle laonkestävyyttä, mutta kuivuudenherkkyyttä saattaa esiintyä etenkin poutivilla mailla.

Taudinkestävyys Quarnalla on uusimpien kevätvehnälajikkeiden tapaan hyvä. Tämä laatulajike onkin myllyvehnän viljelijän nappivalinta, joka vastaa sadon laadullaan elintarviketeollisuuden vaatimuksiin.

Tutustu myös muihin Borealin vehnälajikkeisiin

Lähteet: Evira, viljan laatu lajikkeittain2016