Viljelyvarma Wappu-vehnä tuotti tasaista satoa ja laatua

30.3.2018

Kuva: Juha Strömberg

Porilaista Päivärinteen tilaa pitävällä Juha Strömbergillä on viljelykierrossa kattava valikoima eri kasvilajeja ja -lajikkeita. Ohran, kauran, vehnän ja sokerijuurikkaan lisäksi kierrossa ovat kumina, öljyhamppu ja luonnonhoitopeltonurmet. 

Vehnä on Strömbergille yksi leipälajeista, ja pääosin hän tuottaa siemenviljaa. Borealin jalostama WappuBOR-vehnä on ollut Strömbergillä viljelyssä jo kuusi vuotta, ja hän on ollut lajikkeeseen tyytyväinen.

– Wappu tuo viljelyvarmuutta, koska se ei ole ihan niitä myöhäisimpiä lajikkeita. Siemenkustannus pysyy kurissa, koska Wappu on pensonut kohtuullisesti. Laadultaan lajike on ollut hyvä, tuhannen jyvän paino viime vuonnakin yli 40 gramman. Myös valkuaisen tuottajana se on ollut hyvä, vaikka en valkuaista erityisemmin ole tavoitellutkaan, Juha Strömberg kertoo.

Toisena vehnänä Strömbergillä on ollut viljelyssä Borealin Marble-vehnä, joka on hieman myöhäisempi.

Kasvusto pysynyt pystyssä joka vuosi

Juha Strömbergin kokemuksen mukaan Wappu on ollut myös korreltaan viljelyvarma.

– Toki käytän korrensäädettä, mutta ei Wappu ole kertaakaan vielä mennyt lakoon. Wapun tähkä on lajikeominaisesti lyhyt ja monesti tähkän viimeisen lippulehden tuppi on niin tiukka, että se voi taitella tähkiä. Kyllä kaikki jyvät ovat kuitenkin aina täyttyneet, hän kuvailee.

Strömbergin käyttämä typpilannoitus riippuu lohkon maalajista, mutta yleensä typpeä on mennyt kylvön yhteydessä 100-120 kg.

– Korrensääteen olen jakanut kahteen ruiskutuskertaan. Normaaleilla rikkatorjunnalla ja tautitorjunnalla olen saanut pidettyä kasvustot puhtaana.

Tasaista, varmaa satoa

Juha Strömberg sai Wapusta viime kasvukaudella keskisadoksi 6200 kg/ha. Wapun viljelyalaa oli kaikkiaan 55 hehtaaria.

– Alle kuuden tonnin satoon en ole tyytyväinen, joten tähän täytyy olla. Wappu on ollut vuosien mittaan tasainen sadontuottaja. Marblesta sain viime kesänä 6600 kg/ha, hän kertoo.

Jatkossakin vehnä pysyy Päivärinteen tilan viljelykierrossa. Lajikevalinnassa hän rohkaisee käyttämään sekä myöhäisiä että aikaisia lajikkeita.

– Ainahan lajikekysymys on mieltymyksestä kiinni, mutta Wappu on viljelyvarmuutensa ja tasaisuutensa vuoksi tutustumisen arvoinen lajike, hän toteaa.

 

Wapun viljelytekniikka Päivärinteen tilalla 2017
  • Kylvöala: 55 ha
  • Perusmuokkaus: syyskyntö
  • Kylvötiheys: 600-650/m2
  • Lannoitus: Riippuu maalajista, 100-120 kg typpeä kylvön yhteydessä
  • Kasvinsuojelutoimet: Normaalit rikkatorjunnat ja tautitorjunnat. Yhteensä kolme ruiskutusta. Korrensääde jaettu kahteen ruiskutukseen.
  • Sato: 6200 kg/ha