Aikainen Aukusti-ohra tasasi puintikauden kiirettä

25.3.2018

Paimiossa Tuomolan tilaa viljelevä Mika Tuomola tavoitteli syksyn puintikauden kiirehuippujen tasaamista valitsemalla myöhäisten ohrien viljelyn jälkeen hieman lyhyemmän kasvuajan lajikkeen eli monitahoisen AukustiBOR-ohran.

Toisen viljelyvuoden kokemusten perusteella hän toteaa, että Aukustin kasvurytmi sopii hyvin tilan muuhun kasvintuotantoon.

–Aukustin kasvurytmi on ollut sellainen, että se kasvoi keväällä niin kovaa vauhtia, ettei meinannut itse pysyä perässä. Toisaalta kasvi jaksoi kyllä kasvaa vielä syksylläkin, kun kasvukausi venyi. Samalla se tarkoitti, että tulossa oli kilojakin, vaikka kyseessä on aikainen lajike, Mika Tuomola kertoo.

Viileä ja kostea kesä venytti Aukustin

Paimiossa urakoitiin kylvöt viime keväänä neljässä päivässä, koska luvassa oli sateita, ja maat olivat talven jäljiltä tasaisia eivätkä tarvinneet kuin kertaäestyksen. Sade oli muutenkin koko kasvukauden erityispiirre. Mika Tuomolan laskujen mukaan kylvön ja puinnin välillä tuli 200 ml vettä.

– Yleisesti meillä oli hyvä kevät. Kesä oli suhteellisen viileä ja ohra siitä varmasti tykkäsi. Toisaalta jos lämpöä olisi ollut enemmän, olisi varmasti vähän aikaisemmin päässyt puimaan, Tuomola pohtii.

Puimaan Tuomolan tilalla päästiin 23.8. Aukusti oli silloin täysin tuleentunut. Kasvusto pysyi myös pystyssä läpi koko kesän sateiden, vaikka korren pituus venähti keskimäärin jopa 107 senttimetriin.

– Tähkälle tulovaiheessa kasvustot menivät sateessa kenolleen ja pelkäsin, että loppukesän tuuli ja sade kaatavat ne kokonaan. Pystyssä ne kuitenkin pysyivät, ja puinti sujui helposti, hän kertoo.

Isäntä tyytyväinen satoon ja laatuun

Keskisatoa Aukusti-ohrasta Mika Tuomola korjasi 6567 tonnia hehtaarilta. Hän oli mielissään niin Aukustin sadon kuin laadun vuoksi: tuhannen jyvän paino oli 43,3, hehtolitrapaino keskimäärin yli 72 ja itävyys 98 %.

– Tähän ei voi olla kuin tyytyväinen. Aukusti on tuottanut muutenkin tasaisesti ollut hyvää satoa ja laatua, eikä ole notkahtanut missään kohtaa. Sekin toteutui, mitä lajikkeelta hain, eli sain tasattua syksyn työhuippuja. Kolmaskin Aukusti-vuosi meille vielä tulee, ja ilman muuta suosittelen lajiketta niille, jotka haluavat viljellä aikaista rehuohraa ja tasata syksyn työsumaa, Mika Tuomola toteaa.

 

Aukustin viljelytekniikka Tuomolan tilalla 2017
 • Lohkojen muokkaustoimet: Syksyllä kultivoitu, äestys keväällä yhden kerran
 • Kylvöpäivä: 5. toukokuuta 2017
 • Kylvöala: 20,18 ha
 • Kylvötiheys: 540 / m2
 • Maalajit: Hietasavi
 • Lannoitus: Kylvön yhteydessä 100 kg typpeä, ennen juhannusta lisälannoitus 25 kg
 • Esikasvi: ohra
 • Kasvinsuojelutoimet: Kertaruiskutus 6. kesäkuuta: Ariane S 2 l + Moddus Evo 0,4 l + Proline X 0,5 l
 • Puinti: 23.8.2017. Kasvusto tuleentunut ja nojallaan, mutta pystyssä.
 • Puintikosteus: noin 18 %
 • Sato: 6567 kg/ha