Plus-rypsi Synthia palautti viljelijän kiinnostuksen rypsiin

16.3.2018

Uuden sukupolven plus-rypsi SynthiaBOR tuotti hyvän sadon loimaalaiselle viljelijälle ja palautti hänen uskonsa rypsin viljelemiseen.

Loimaalainen Mikko Mäkimattila oli viime keväänä hiukan huolissaan Synthia-rypsistään, kun viileä ja kostea kasvukauden alku näytti hidastavan taimien kehitystä.

Yllätys olikin melkoinen, kun hän kävi tutkimassa tilannetta.

– Kasvi oli tehnyt todella vahvan juuriston. Kun varsisto ja lehdet pääsivät kasvuvauhtiin, ne olivat rotevat ja kookkaat. Minusta kasvi muistutti jossain määrin rapsia ulkonäöllisesti, hän kertoo.

Mäkimattilan mukaan Synthian kukkimisvaihe alkoi ja loppui hyvin samanaikaisesti koko lohkolla, ja se kesti hyvin pitkään, kaikkiaan 3,5 viikkoa.

– Pölyttäjiä näkyi kasveissa suhteellisen vähän, mutta siitä huolimatta lidut täyttyivät hyvin. Kasvusto kesti myös todella hyvin kovia pitkäaikaisia sateita eikä lakoontunut, hän kertoo.

Lajike lunasti lupauksensa

Synthia-rypsi kiinnosti Mikko Mäkimattilaa etenkin lajikkeen aikaisuuden, satoisuuden ja hyvän varrenlujuuden vuoksi.

Synthia lunastikin lupauksensa, sillä kasvusto puitiin selvästi ennen kevätrapsia. Varret olivat myös täysin pystyssä ja siemenet pysyivät liduissa. Kuudentoista hehtaarin alalta satoa kertyi keskimäärin 2250 kg hehtaarilta.

– Ennen puintia oli ollut sateista päiväkausien ajan. Puintipäivinä kävi lämmin ja kuiva tuuli, eikä puinnissa ollut ongelmia seulojen kanssa, vaikka puintikosteus olikin korkea, hän kertoo.

Synthiaa kylvetään Mäkimattilan tilalla myös tulevana keväänä.

– Synthia on hyvin satoisa verrattuna rypsilajikkeisiin, joita tilalla on aiemmin ollut viljelyssä. Se on myös viljelyvarma kasvi. Kaiken kaikkiaan tämä lajike palautti kiinnostukseni rypsin viljelyyn, hän toteaa.

Lue myös lapualaisen viljelijän kokemus Synthia-rypsin viljelystä

 

Synthian viljelytekniikka Mäkimattilan tilalla 2017

Lohkojen muokkaustoimet: Syksyllä kultivointi, keväällä äestys 2 cm syvään kahteen kertaan hanhenjaloilla, kylvö noin 2,5 cm syvyyteen. Riviväli 15 cm ja lannoite samassa kylvörivissä siemenen kanssa.
Kylvöpäivä: 13.5.2017
Kylvöala: 16 ha
Kylvötiheys: 5 kg/ha. Ohjeistus oli 6,7 kg/ha, mutta määrää pienennettiin oman aiemman viljelykokemuksen perustella, jotta kasvi saadaan haaroittumaan hyvin ja kasvuston laonkestävyys paranee.
Maalajit: Multava hiesusavi, pH 6,3
Lannoitus: Sian lietelanta 15tn/ha, NK2 ja kasvukaudella täydennyslannoituksena typpi-, rikki- ja boorilannoite.
Esikasvi: ohra, kevätvehnä
Kasvinsuojelutoimet: 1. rikkakasvit, 2. juolavehnä ja hukkakaura, 3. kasvitaudit
Puinti: 13.-14.10.2017. Siemen täysin tuleentunut ja kasvusto pystyssä.
Puintikosteus: 25 %
Sato: 2250 kg/ha, öljypitoisuus 39 %.