Tasaisen varma Meeri tuotti satoa kuivuudessakin

23.1.2019

Aikainen kauralajike MeeriBOR on kuusjokelaisen viljelijän Eero Murtolan mieleen. Meeri on tuottanut Murtolan tilalla tasaisen varmasti satoa vuodesta ja olosuhteesta toiseen, eikä vähäsateinen kasvukausikaan ollut poikkeus.

’Kuusjoella Salossa Murtolan tilaa viljelevällä Eero Murtolalla on jo useamman vuoden kokemus MeeriBOR-kauran viljelystä. Meeri valikoitui viljelyyn, koska lajikevalinnassa Murtolan vaakakupissa painoivat ennen kaikkea kasvuaika ja satovarmuus.

– Halusin viljellä aikaista kauraa, koska teen viljelyn ohessa myös metsäurakointia, ja aikaiset lajikkeet antavat hieman pelivaraa puinteihin. Kehuttiin myös, että vuosi kun vuosi, niin Meeristä saa aina jonkin näköisen sadon, kertoo Murtola.

Meeri on osoittautunut kehujensa mukaiseksi, viljelyvarmaksi lajikkeeksi. Murtola on tyytyväinen tänä vuonna saamaansa 4200 kilon satoon hehtaarilta, vaikka hehtolitrapaino jäi kuivuudessa hieman tavallista alhaisemmaksi.

– Vähän ihmettelin, että satoa tuli näinkin paljon, kun kasvusto kuitenkin kärsi kuivuudesta. Edellisenä vuonna oli märkää ja sato silloin vähän suurempi, mutta tasaisen varma lajike Meeri on, sanoo Murtola, joka on viljellyt siemenviljaa jo 40 vuotta.

Kylvön jälkeen hyvin kasvuun

Kylvöt päästiin tekemään Murtolan tilalla suotuisissa olosuhteissa ja kun lohkoille osui vielä heti kylvöjen jälkeen kunnon sadekuuro, oli tuloksena täysin tasainen kasvusto. Juhannukseen asti kasvu oli normaalia, mutta sen jälkeen kuivuuden vaikutukset alkoivat näkyä.

– Kasvusto ei versonut oikein kunnolla koko kesänä, joten ehkä siementä olisi voinut vähän enemmänkin olla. Kylvötiheys 220 kiloa siementä hehtaarille oli kuitenkin melko sopiva, pohtii Murtola.

Murtolan tilalla Meerillä ei ole ollut kasvitauteja eikä -tuholaisia, vaikka lohkoja on viljelty monena vuonna ilman tautiaineita muun muassa sääolosuhteiden vuoksi. Tänä vuonnakin ruiskutukset olivat vähällä jäädä tekemättä, koska oli niin kuivaa. Tautiruiskutusten vaikutuksista satoon Murtola on havainnut lajikohtaisia eroja.

– Sen olen huomannut, että kun tautiaineen pistää varsinkin vehnään, niin se tekee sadon tasalaatuisemmaksi. Samaa vaikutusta ei ollut nähtävissä kaurassa tänä vuonna, sanoo Murtola.

Tasaisesti tuleentunutta Meeriä Murtolan tilalla päästiin puimaan elokuun 10. päivä. Puintikosteus oli silloin 12 prosenttia.

– Koska kesän kuivuuden vuoksi osa jyvistä jäi pieniksi, laitoin puimurin säädöt niin, että pienet jyvät menivät suoraan maahan. Jos oikein tarkkaan olisin puinut, olisi satoa tullut enemmänkin. Loppusyksystä pelto oli aika vihreä, naurahtaa Murtola, joka aikoo viljellä Meeriä myös tulevana kesänä.

 

Meerin viljely Murtolan tilalla 2018

Lohkojen muokkaustoimet: Syksyllä lautasäestys, keväällä lautasäestys ja äestys
Kylvöpäivä: 14. ja 15. toukokuuta 2018
Kylvöala: 12,23 ha
Kylvötiheys: 220 kg / ha
Maalajit: Hietasavi
Lannoitus: Pellon Y 3 kylvön yhteydessä 478 kg
Esikasvi: Meeri-kaura
Kasvinsuojelutoimet: Kertaruiskutus 25. ja 26. kesäkuuta: Ratio 50 SX 15 g ja Elatus Plus 0,5 litraa / ha