OskuBOR

Melko myöhäinen kotimainen tärkkelysperuna, joka sopii viljelyyn koko tärkkelysperunan tuotantoalueelle.

Sato

Osku on yhtä hyvä sadontuottaja kuin myöhäiset tärkkelysperunalajikkeet. Oskun varsisto on pysty ja suhteellisen rehevä, ja se sietää erilaisia stressitiloja hyvin. Varsia ja erityisesti mukuloita Osku tuottaa runsaasti. Sadon muodostuminen ja tärkkelyksen kertyminen mukuloihin painottuu kasvukauden loppupuolelle.

Osku on tärkkelyspitoisuudeltaan varsin kilpailukykyinen lajike. Se tuottaa suuria mukuloita, jotka ovat pyöreänsoikeita ja matalasilmäisiä. Mukulat ovat keltakuorisia ja keltamaltoisia.

Käyttötarkoitus

Osku soveltuu tärkkelystuotantoon.

Viljelysuositus

Suositellaan vyöhykkeille I, II ja III. Oskuaa voidaan viljellä kaikilla tärkkelysperunan tuotantoalueilla Suomessa.

Idätys on kannattava toimenpide tuotettaessa Oskusta hyviä tärkkelyssatoja. Myös muut perunan alkukehitystä suosivat ja perunaseitin iskeytymistä vähentävät toimenpiteet ovat eduksi. Osku istutetaan suhteellisen tiheään 24-26 cm. Osku hyötyy typpilannoituksesta, mutta liiallinen typenkäyttö hidastaa tuleentumista, 90-100 kg N/ha on riittävä määrä.

Kasvuaika

Osku on kasvuajaltaan melko myöhäinen lajike.

Taudinkestävyys

Osku on perunasyövän kestävä. Oskun perunaruven kestävyys on suhteellisen hyvä, samoin lehti- ja mukularuton kestävyys. Virustautien kestävyys on riittävän hyvä ja Osku sietää maltokaarivirusta melko hyvin. Osku on peruna-ankeroisen (Ro1) kestävä.

Maaperä

Osku menestyy kohtalaisesti kuivissa kasvuoloissa. Ravinnepuutosoireet (erityisesti Mg- ja K-puutos) näkyvät Osku-kasvustossa vain lievinä oireina.

Alkuperä ja lajikeoikeudet

Boreal Kasvinjalostus Oy
Linjanumero: Bor 06013
Kauppaantulo: 2012
Kasvilajikeluetteloon tulo: 2012

Edustajat

Lisätietoja

Leena Pietilä

Leena Pietilä

Kasvinjalostaja

Kaura, peruna
040 540 9194
leena.pietila(at)boreal.fi