Monitahoista Alvari-ohraa kuivurin täydeltä

4.2.2020

Viime elokuussa sastamalalaista Petteri Jokelaa hikoilutti ja hymyilytti samaan aikaan. Suuniityn tilan isäntä oli kohdannut viljelijän kannalta positiivisen ongelman: puintia hidasti ainoastaan se, että kuivuri oli koko ajan täynnä, ja monitahoista Alvari-ohraa vain tuli ja tuli.

– Tavoitteeni oli jaksottaa puinteja niin, että rukiin jälkeen pääsen puimaan aikaista ohraa, ja lopuksi vuorossa olisi myöhäinen kaura. Viime syksynä lähes kaikki valmistuivat kuitenkin samaan aikaan, ja Alvari-ohra joutui odottelemaan puintia pari päivää normaalia pidempään. Alvari kesti kuitenkin ränsistymättä, ja satokin oli kaikin puolin todella onnistunut, Petteri Jokela kertaa.

Alvari-ohrasta tuli satoa 14 hehtaarin alalta keskimäärin 7200 kg/ha. Myös laatu oli kunnossa: hehtolitranpaino oli 65,4 kg ja tuhannen jyvän paino 43 g. Sato meni raaka-aineeksi Altian tärkkelystehtaalle.

Lannoitus maalajin mukaan

Kasvukausi 2019 oli Petteri Jokelan mukaan onnistuneempi kuin edellinen, mutta kesän kuivuusjaksot järjestivät yllätyksiä. Alvari kuitenkin kasvoi yhtä tasaisesti kaikilla maalajeilla – ja niitä Suuniityn tilalla riittää hiuesavesta erittäin multavaan maahan.

Eri maalajit huomioitiin lannoituksessa. Savimaalle Jokela laittoi kylvön yhteydessä 90 kg/ha typpeä, mutta multamaalle vain 70 kg/ha. Kasvustot saivat juhannuksen alla lisälannoitusta siten, että kokonaistyppimäärä nousi vähämultaisilla mailla 130 kg/ha ja runsasmultaisilla 110-120 kg/ha tasolle. Täysmultamaalle Jokela ei laittanut lisälannoitusta ollenkaan, jotta saisi hyödynnettyä maan typpivaroja.

– Sadonkorjuun aikaan sain todeta, että lannoitussuunnittelu onnistui. En huomannut kasvustossa tai sadossa mitään eroa maalajien välillä. Kasvusto oli täysin pystyssä, vaikka Alvari on melko pitkäkortinen lajike. Toki sadon onnistumista varmistettiin myös korrensäädekäsittelyllä.

Petteri Jokela alkaa kohta tehdä seuraavia kylvösuunnitelmia. Alvaria nähdään jatkossakin Suuniityn tilan pelloilla.

– Kyllä se ohralajikkeena vakuutti, hän summaa.