Aikainen Hermanni-ohra antaa pelivaraa puintiin

22.3.2023

Aikainen HermanniBOR-ohra täytti hyvin maatilayrittäjä Mika Äijälän odotukset Salon Kuusjoella viime kesänä. Äijälä kylvi Hermannia jo ennen vappua, koska tarvitsi aikaisen lajikkeen elokuussa pidettyä puintinäytöstä varten. Monitahoinen uutuus kesti hyvin juhannukselta alkaneet helteet ja tuleentui ajoissa näytökseen. Rehuteollisuudelle myyty sato oli laadultaan ja määrältään hyvä, keskimäärin 6,4 tonnia hehtaarilta.

– Aika helpoilla toimenpiteillä tuli hyvä sato, Äijälä tiivistää.

Hän viljelee viljaa ja öljykasveja poikansa Markuksen kanssa yhteensä yli 800 hehtaarin alalla. Pelloilla kasvatetaan sekä kevät- että syysmuotoisia kasveja. Aikaisten lajikkeiden etuna Mika Äijälä pitää sitä, että ne antavat enemmän pelivaraa puintiajankohtaan, mistä on hyötyä myös syyskylvöjä ajatellen.

Hermanni oli viime keväänä Äijälän pelloilla kokeilussa ensimmäistä kertaa. Sitä kylvettiin 52 hehtaarin alalle lohkoille, jotka ovat multavaa hietasavea.

– Kokemuksen mukaan monitahoinen ohra viihtyy paremmin multavammilla mailla kuin savisemmilla pelloilla, Äijälä perustelee.

Typpilannoitetta ohralle annettiin 120 kg hehtaarille. Tuholaisista ei ollut kiusaa, eikä kasvitautejakaan tarvinnut torjua tavallista enempää. Äijälä arvioi, että Hermannin satotaso olisi voinut olla korkeampi, jos pellot olisivat saaneet sadetta pariin otteeseen sopivalla hetkellä.

– Tällä alueella veden puute on se, mikä leikkaa satoa eniten. Hermannin kriittisin kasvuvaihe oli kuitenkin jo ohi, kun helteet tulivat, ja jyväkoko säilyi hyvänä, hän toteaa.

Sateettomuudesta oli se etu, että Hermannia ei tarvinnut kuivata juuri lainkaan: sen puintikosteus oli 14 % luokkaa. Äijälä toteaa viljelykustannusten säilyneen kohtuullisina. Mitään isompaa moitittavaa hän ei lajikkeesta löydä.

– Kaikkien aikaisten monitahoisten ohrien ominaisuus on se, että jos puinti viivästyy, kasvusto ränsistyy ja painuu maahan. Sitä ominaisuutta jos voisi jalostuksella parantaa, niin hyvä, Äijälä tuumaa.

 

Teksti: Minna Nurro
Juttu on julkaistu alun perin Maatilan Pellervossa nro 2/2023.

 

HermanniBOR-ohra

  • Satoisa ja aikainen monitahoinen ohra
  • Soveltuu rehuksi ja tärkkelykseksi
  • Menestyy kaikilla viljelyvyöhykkeillä
  • Erittäin lujakortinen
  • Kestävyys verkkolaikkua vastaan erittäin hyvä, ei erityistä härmän tai rengaslaikun kestävyyttä
  • Markkinoi Hankkija

Tutustu Hermannin lajikeominaisuuksiin tarkemmin