Wolmari nousi viljellyimmäksi monitahoiseksi

10.12.2014

Aikainen ja erittäin satoisa WolmariBOR-ohra oli viime kesän viljellyin monitahoinen lajike. Sitä viljeltiin noin 39 000 hehtaarilla, joka on lähemmäs 15 % monitahoisen ohran kokonaisalasta.

Pari vuotta markkinoilla ollut Wolmari on nopeasti lunastanut paikkansa rehuohran tuotannossa. Aikaisuuden ja korkean satotason yhdistelmä on selvästi ollut valttia.

Vanhempiin aikaisiin monitahoisiin ohriin, esim. Voittoon verrattuna Wolmari on noin 10 % satoisampi ja se pärjääkin satoisuudessaan myös myöhäisemmille lajikkeille. Laadultaan Wolmari sopii erittäin hyvin rehuohran tuotantoon; sen tuhannen jyvän paino sekä hehtolitranpaino ovat hyviä ja myös valkuaispitoisuus on korkea satotaso huomioiden hyvä.

Wolmari menestyy hyvin kaikilla maalajeilla sietäen happamuuttakin. Satoa ja laatua varmistavat luja korsi ja hyvä taudinkestävyys. Kokeissa Wolmarilla on esiintynyt verkkolaikkua oleellisesti vähemmän kuin muilla nykyisin viljelyssä olevassa aikaisilla lajikkeilla.

Myös Etelä-Suomen viljellyin monitahoinen

Ohran viljely Etelä-Suomessa on painottunut kaksitahoisiin lajikkeisiin, mutta monitahoisen ohran nopea lajikekehitys saa nykyään yhä useamman eteläsuomalaisen viljelijän valitsemaan monitahoisen ohran.

Aikainen monitahoinen valitaan usein tasaamaan työhuippuja ja osaksi riskien hallintaa tai esikasviksi syysviljoille ja syysöljykasveille, jolloin varmistetaan sadonkorjuu ”hyvän sään aikaan”. Wolmari on jo parina vuonna ollut viljellyin monitahoinen ohra myös Etelä-Suomessa.

Tutustu Wolmarin lajikeominaisuuksiin ja koetuloksiin tarkemmin. Wolmarin siementä myy Peltosiemen ja Tilasiemen.