Viljelyvarma ja satoisa WolmariBOR on sopinut sikatilan rehuohraksi jo neljänä vuonna.
Sastamalan Putajassa oman tilan sikojen rehuksi Wolmari-ohraa tuottava Tomi Vuorinen on viljellyt hänelle jo tutuksi tullutta lajiketta neljänä vuonna. Hän arvostaa Wolmarin aikaisuutta, satoisuutta ja korrenlujuutta – sekä sitä, että lajike kotiuttaa peltoon laitetut tuotantopanokset tehokkaasti.
– Wolmari on ollut meille viljelyvarma ja hyvä rehuohra. Se pysyy pystyssä kunnon lannoituksellakin, ja satopotentiaalia löytyy, eli panostus on maksanut itsensä takaisin.
Kasville hyvät olot, isännälle haastetta
Viime kasvukaudelle ominaisesti lämpösumma kertyi hitaasti myös Sastamalassa, mutta toisaalta myös vettä tuli alueella sopivasti. Aikaisena ohrana Wolmarin kasvurytmi on nopea, ja viime kesän viileys tuntui sopivan sille.
Tomi Vuorinen uskoo, että olosuhteet olivatkin ohran kannalta täydelliset, kun kasvi sai hyvin aikaa kehittyä joka vaiheessa. Kasvinsuojelu- ja korrensääderuiskutusten kohdistaminen oikeaan kasvun hetkeen sujui hyvin.
– Isännälle niissä olosuhteissa tietysti oli vähän haastetta, hän naurahtaa.
Parhaalla lohkolla monta asiaa oikein
Viime kasvukaudella Vuorisen Wolmari-kasvustot olivat varsin reheviä, mikä laittoi korrenvahvuuden koetukselle kovien sadekuurojen aikaan. Myös tautipaine oli vahva, mutta Wolmarin hyvä taudinkestävyys ja onnistunut tautitorjunta pitivät kasvuston puhtaana.
– Parhaalta lohkoltamme Wolmarin sato oli 6500 kg/ha, ja uskonkin, että sillä lohkolla menikin monta asiaa oikein. Silti jäin miettimään, olisinko saanut vielä paremman sadon, jos olisin kylvänyt hiukan harvempaan kuin 500 siementä neliölle ja sitten saanut kasvuston pysymään pystyssä, hän pohtii.
Keskisatoa Wolmari tuotti kaikkiaan 5300 kg/ha. Tomi Vuorinen on keskisatoon tyytyväinen, ja aikoo jatkaa Wolmarilla ainakin vielä vuoden verran. Rinnalle hän aikoo laittaa pienelle alalle uutta Vertti-ohraa, jotta hän pystyy vertaamaan kahden aikaisen ohran kasvua ja satoa. Lisäksi hänellä on viljelyssä myöhäisempää ohraa ja kauraa, jolloin puintikautta saa tasattua pidemmälle jaksolle.