Borealin kasvinjalostusohjelmat tukevat luomutuotantoa

9.11.2017

Luonnonmukaisen peltokasvintuotannon ja luomuruoan kysynnän kasvua seurataan tiiviisti Boreal Kasvinjalostuksessa. Jalostusohjelmien tavoitteet vastaavat kotimaisen luomun tarpeisiin.

Luonnonmukaisen tuotannon ja luomuelintarvikkeiden kysynnän kasvu näkyy niin globaalisti kuin Suomessakin. Vuonna 2013 luomutuotannon osuus peltopinta-alasta oli 9 prosenttia, kun se nyt on 11,7 prosenttia. Peltokasvien luomuviljelyala on kasvanut kaikissa muissa maakunnissa paitsi Lapissa.

Erityisesti luomukauran tuotanto on nousukiidossa hyvän menekin ja paremman kannattavuuden takia: Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ennakkotietojen mukaan luomukaura-ala yltää tänä vuonna uuteen ennätykseen, 32 500 hehtaariin. Tästä noin puolet päätyy elintarvikkeisiin ja noin 40 prosenttia käytetään karjan rehuksi. Kysyntää on niin Suomessa kuin ulkomailla.

Borealilta kaikki viljelykierrossa tarvittavat viljelylajit

Boreal Kasvinjalostuksessa luomun kasvua seurataan tiiviisti. Jalostusjohtaja Merja Veteläisen mukaan kasvinjalostusohjelmien tavoitteet tukevat luomutuotantoon sopivien ja viljelyvarmojen lajikkeiden kehitystä.

– Jalostamme lajikkeet nimenomaan Suomen olosuhteisiin sopiviksi. Luomuviljelyssä korostuu kasvin nopea kasvurytmi ja aikainen sadontuotto, jotta kasvi ehtii kehittyä ennen rikkoja. Borealin jalostusohjelmissa tuotetaan tällaisia luomuun soveltuvia aikaisia ja viljelyvarmoja lajikkeita, hän kertoo.

Luomuviljelyn perustana on tietenkin monipuolinen viljelykierto sekä maan rakenteesta ja kasvukunnosta huolehtiminen. Borealin kasvilaji- ja lajikevalikoimasta löytyvät kaikki luomutuotannon viljelykierrossa tarvittavat lajit nurmista palkokasveihin ja erityyppisiin viljoihin.

Luomuun soveltuvia kasvilajikkeita on siis tarjolla. Borealin valikoimasta löytyvät muun muassa virallinen mallasohra Harbinger ja lujakortinen Donna-kaura.

– Luomuun parhaiten sopivien lajikkeita testataan eteläisessä Suomessa EkoNu-hankkkeessa, mutta tällaista tietoa tarvittaisiin ehdottomasti lisää eri puolilta Suomea, Merja Veteläinen toteaa.

Tutustu tarkemmin Borealin jalostamiin luomuun sopiviin lajikkeisiin!

Kaura

 • Donna: pitkä, mutta lujakortinen, satoisa myllykaura
 • Niklas: aikainen, pitkä, lujakortinen, myllykaura

Vehnä

 • Wappu, Quarna ja tulossa oleva uutuuslajike Helmi: aikaiset, korkean valkuaispitoisuuden vehnät
 • Kreivi: päätyypin viljelyvarma myllyvehnä

Rehuohra

 • Aukusti: erittäin aikainen, korreltaan pitkä
 • Justus: monipuolinen taudinkestävyys, sopiva lajike siirtymävaiheeseen
 • Alvari ja Kaarle: hyvä taudinkestävyys, pitkä ja luja korsi

Mallasohra

 • Harbinger: Viking Maltin luomumaltaan sopimuslajike

Viljelykierron rikastuttajat

 • Nurmet: typensidonta, talvenkestävyys
 • Palkokasvit: Aikainen härkäpapu Sampo
 • Öljykasvit: Plus-rypsi Synthia: nopea kasvuunlähtö, aikainen, satoisa ja lujavartinen