Helmi-vehnä vahvassa kasvussa Säkylässä

26.6.2019

Vätin tilalla Säkylässä kylvettiin tänä keväänä uutta Helmi-vehnää. Aikainen uutuusvehnä haastaa selvästi myöhäisemmät lajikkeet satoisuudellaan.

Uusi lajike viljelyyn

Aloite uuteen lajikkeeseen tuli broilereita tuottavalta Säterin tilalta, jonka kanssa Seppo Vätti tekee yhteistyötä. Säterin tilalla on viljelyssä myös myöhäisempiä vehnälajikkeita ja sadonkorjuuta pitää saada porrastettua. Käytännössä Helmi ottaa viljelysuunnitelmassa Säterin tilalla Anniinan paikan. Helmi on laadukas leipävehnä, mutta korkean valkuaisen johdosta, se on kiinnostava lajike myös broilerien ruokintaan. Virallisissa lajikekokeissa valkuaistaso on Helmillä 13,7 %. Käytännön viljelyssä toteutuva valkuaistaso riippuu paljon typpilannoituksesta, johon Vätin tilalla on kyllä panostettu. Yleisesti Helmin odotetaan valtaavan pinta-alaa paitsi Anniinalta myös hieman myöhäisemmiltä lajikkeilta, koska Helmin satotaso on varsin kilpailukykyinen.

Pellonpiennartilaisuus 6.8. klo 18

Seuraamme Vätin tilan kasvuston kehitystä kasvukauden edetessä ja palaamme asiaan loppukesällä. Järjestämme paikalla myös pellonpiennartilaisuuden 6.8 klo 18 osoitteessa Pääksyntie 96, Säkylä. Tervetuloa!

 

Tutustu lajikkeeseen

Monipuolinen viljelyohjelma

Vätin tilan Helmi -pellon maalaji on runsasmultainen hieno hieta. Lannoituksena on suurimmalle osuudelle Yara NK 2 Hiven (N 21, K 10, S 3,4 +hivenet). Alueella on tarvetta runsaalle kaliumlannoitukselle, joka näkyy lannoitevalinnassa. Määrä on 500 kg ja tämän lisäksi orgaanisena lannoitteena on kanan kuivalanta, jota kautta fosforintarve hoituu. Kokonaistyppimäärä nousee lähes 150 kiloon.

Rikkatorjunnan yhteydessä huomioitiin samalla myös ravinnetarpeet, kasvunsäätö ja tautitorjunta. Refine 22g +Starane HL 0,3+ Ariane S 1 l+Viljanhiven 6 l+Ascra Xpro 0,4+ Stabilan CCC 0,6+mangan jett 1 l. Rikka-ainecocktaililla haettiin laajaa tehoa ja erityishuomiota esimerkiksi vesiheinään. Peräti seitsemää eri ainetta sisältävä seos ruiskutettiin 200 l/ha vesimäärällä, mikä on näin monipuolisessa seoksessa järkevää.

Kylvötiheys 670 kpl neliölle ei ole kevätvehnälle valtavan korkea, mutta kasvustosta on tullut hyvin rehevä. Alku on erittäin lupaava, mutta lisää vettä kaivattaisiin pian, jotta suuri potentiaali saadaan ulosmitattua. Sateita on Säkylässä tullut monia lähipaikkakuntia vähemmän. Kasvuston hoitoa on tarkoitus jatkaa kasvunsäädöllä, johon suunnitellaan Sonis +Cerone seosta. Tarpeenmukainen tautitorjunta on luonnollisesti myös ohjelmassa.