Kreivi tuottaa varman vehnäsadon

14.2.2020

Satoisa KreiviBOR-kevätvehnä on toiminut Karilan tilalla luotettavasti jo kolmena erilaisena kasvukautena.

Satoisa ja viljelyvarma lajike – siinä oleellisimmat syyt, miksi Salon Vaskiossa kasvinviljelytilaa pitävä Janne Niinistö on viljellyt Borealin jalostamaa Kreivi-kevätvehnää vuodesta 2017 alkaen. Niinistö viljelee Kreiviä Hankkijalle siemeneksi.

Kolme peräkkäistä kasvukautta ovat olleet varsin erilaisia, mutta Janne Niinistön mukaan Kreivi on tuottanut joka vuosi olosuhteisiin nähden varman ja hyvän sadon.

– Ensimmäisenä viljelyvuonna oli kylmää ja märkää, ja naapurit pääsivät puimaan vehnää vasta kuukautta myöhemmin kuin minä. Silloin sain Kreivistä 5900 kg/ha keskisadon. Viime vuonna kärsittiin kuivuudesta, mutta 6500 kg/ha meni silti rikki. Tällaisiin tuloksiin ei voi kuin olla tyytyväinen, hän toteaa.

Kevätvehnän aikaisuus ja korrenlujuus ovat aina olleet Janne Niinistölle tärkeät lajikevalinnan kriteerit. Puinnille pitää päästä ajoissa, sillä perheellä on viljelyn lisäksi muuta yritystoimintaa.

Tasaisesta kasvustosta isot jyvät

Viime kesänä Janne Niinistö kylvi Kreiviä 21 hehtaarin alalle. Hän pääsi kylvölle jo 22. huhtikuuta, ja vehnän orastuminen lähti hyvin liikkeelle.

– Kylvän vehnän mieluusti kohtuullisen tiheään, koska olen huomannut, että hietasavimaillani vehnän pensominen on vähäistä ja pienemmällä kylvösiemenmäärällä kasvustot jäävät helposti liian harvoiksi, hän kertoo.

Typpilannoitusta Kreivi sai kylvön yhteydessä 115 kg/ha ja myöhemmin pensomisvaiheessa lisälannoitusta 25 kg/ha. Rikkakasvien torjunnan yhteydessä vehnä sai korrensääteen ja myöhemmin tähkälle tulovaiheessa tautitorjunnan.

– Olosuhteet alkoivat muuttua siinä vaiheessa kuivemmiksi, mutta en huomannut sen kärsineen varsinaisesta poutimisesta, Janne Niinistö kertaa.

Puinnin Janne Niinistö aloitti 25. elokuuta, jolloin Kreivi-kasvusto oli edelleen pystyssä ja täysin tuleentunut. Viime kesänä kevätvehnällä oli haasteita sakoluvun kestävyyden kanssa kosteiden ja lämpimien syysöiden vuoksi, mutta Karilan tilalla sakoluku pysyi hyvänä.

– Puintikosteus oli 16 prosentin tuntumassa, joten aikaisemminkin olisi voinut puida. Hehtolitranpaino oli 83,5 kg ja tuhannen jyvän paino 41,6–42,4 gramman välillä. Olen varsin tyytyväinen tällaiseen tulokseen, Janne Niinistö toteaa.

Janne Niinistö arvostaakin Kreivissä nimenomaan sen satoisuutta ja viljelyvarmuutta.

– Kaikkina kolmena viljelyvuonna olen saanut siitä hyvän sadon ajoissa pois pellolta, hän toteaa.

 

KreiviBOR-kevätvehnän viljelytoimenpiteet Karilan tilalla

 • Kylvöala: 21 ha
 • Maalaji: Hietasavi
 • Muokkaus: Syyskyntö, äestys
 • Kylvöpäivä: 22.4.2019
 • Kylvötiheys: 720 siementä neliölle
 • Lannoitus: 115 kg N keväällä + 25 kg N pensomisvaiheessa
 • Kasvinsuojelu: Rikkakasvitorjunta + korrensääde, tautitorjunta tähkälle tulovaiheessa
 • Puintipäivä: 25.8.2019
 • Sato: 6500 kg/ha
 • Sadon laatu: hlp 83,5 kg / tjp 41,6–42,4 g
 • Sakoluku: 290 s
 • Valkuainen: 12,5 %