Kevätvehnä Helmi häikäisee laadullaan ja viljelyvarmuudellaan

3.7.2018

”Siitä tulee aivan mahdottoman hyvää pullaa”, toteaa somerolainen vehnänviljelijä Mauri Salmi. HelmiBOR-vehnässä on kaikki kohdallaan, kun siihen on tyytyväinen sekä viljelijä että leipuri.

Mauri Salmen tilalla Somerniemellä on ollut Borealin uutta Helmi-kevätvehnää kylvössä nyt kahtena kesänä. Viime kesän Helmi-sadosta Salmi jauhatti pari säkillistä leivontajauhoiksi paikallisessa myllyssä.

– Jauhoista on leivottu kaikennäköistä, mitä nyt vehnäjauhoista saa tehtyä: pitkoa, korvapuustia, sämpylöitä ja täytekakkuja. Erään yli 80-vuotiaan leipurin mielestä pullataikina nousee niin hyvin, ettei taikinaan tarvitse laittaa kuin puolet Helmi-jauhoa ja loput voi lantrata kaupan jauhoilla, hän nauraa.

Helppo ja varma viljeltävä

Hyvänmakuisen lopputuotteen lisäksi Salmi arvostaa erittäin aikaisen Helmin viljelyvarmuutta. Etenkin viime kesän sateisissa oloissa Helmi menestyi hyvin, eikä kärsinyt muiden vehnien tapaan kasvukauden hitaasta kehityksestä.

– Helmi lähti hyvin alkuun, ja lajikkeen aikaisuus oli viime vuonna tosi hyvä juttu. Lämpösummaa kertyi meillä 985 astetta ja kasvupäiviä 114, eli aika samaan meni kuin Helmin viralliset koetulokset antoivat odottaa. Vettä tuli riittävästi, mutta ei liikaa Helmin kannalta, kun maaperä jaksoi läpäistä vettä, Mauri Salmi kertaa.

Korrensäädettä Salmi ei käyttänyt Helmille lainkaan, ja kasvinsuojeluaineita vain tautipaineen edellyttämän määrän. Kasvusto pysyi puhtaana ja täysin pystyssä puintiin asti.

– Kasvusto oli koko ajan tasainen ja hyvännäköinen, ja puinti sujui hienosti. Helmin tuleentumisen aikaan sattui olemaan kolmen päivän pouta, joten pääsimme puimaan sadon laadultaan erinomaisena.

Helmi pitää kiinni laadustaan

Tänä vuonna kuivuus on vaivannut viljelijöitä myös Somerolla, ja näyttää siltä, että Salmen tilan Helmi-sato jää viime vuotista pienemmäksi.

– Kuivuus heijastuu väistämättä jyvälukuun ja jyvän täyttymiseen. Muutoin Helmi on ollut yhtä hyvä viljeltävä kuin viime vuonnakin: se lähti hyvin alkuun ja tuli tähkälle pari viikkoa viimevuotista aiemmin. Nyt onkin mielenkiintoista seurata Helmin käyttäytymistä, koska suurin piirtein kaikki viljelytoimenpiteet on tehty samalla tavalla kuin viime vuonna, Mauri Salmi kertoo.

Salmi pitää Helmiä erittäin viljelyvarmana vehnälajikkeena, koska se on aikainen, korreltaan kestävä ja laadusta kiinni pitävä kevätvehnä.

–  Jatkossakin haluan Helmiä kylvää, koska siinä kaikki kohdallaan: lajike on hyvä silloin, kun siitä tykkäävät sekä viljelijä että leipuri, hän summaa.

 

Helmin viljelytekniikka Mauri Salmen tilalla 2017

Lohkojen muokkaustoimet: Syyskyntö
Kylvöpäivä: 13.5.2017
Kylvöala: 8,5 ha
Kylvötiheys: Jäi hiukan alhaiseksi, noin 670-680/m2. Paras tiheys olisi ollut noin 700/m2.
Maalajit: Multava hiesu
Lannoitus: Kylvön yhteydessä 100 kg typpeä, lisätyppeä 32 kg pensomisvaiheessa
Esikasvi: ohra
Kasvinsuojelutoimet: Rikkakasvintorjunta, tautitorjunta sekä tähkä- ja vehnäsääsken torjunta juuri ennen kukintaa
Puinti: 5.9. Kasvusto tuleentunut, pystyssä
Puintikosteus: 18 %
Sato: 5500 kg/ha, hlp 81,5, valkuainen 13,4 %, sakoluku 267