Kovasatoinen Helmi-vehnä hurmasi Keski-Marttilan tilalla

18.2.2020

Helmin viljelijä kertoo nähneensä heti alkukesästä, että kyseessä on kova lajike vehnänviljelyyn.

Jurvassa Keski-Marttilan tilaa viljelevä Taneli Marttila ei aio miettiä, mitä vehnää keväällä kylväisi. Valinta on selvä, koska edellisen kasvukauden HelmiBOR-vehnä toi niin hyvän tuloksen. Reilun 15 hehtaarin alalta hän pui keskisatoa huimat 7878 kg/ha.

– Siinä kävi kyllä nopeasti selväksi, että Helmissä on potentiaalia enemmän kuin mitä aikaisesta vehnästä uskoisi. Sanoisin, että aikainen kevätvehnä on ottanut huiman askeleen Anniinasta Helmiin, Marttila toteaa.

Maan rakenteen oltava hyvä

Kuva: Tuukka Kiviranta

Taneli Marttila pitää Helmi-sadon ensisijaisena onnistumisen edellytyksenä maan hyvää rakennetta ja palkokasveilla täydennettyä viljelykiertoa. Hän käyttää viljelykierrossa järjestelmällisesti hernettä ja härkäpapua viljan esikasveina.

Helmin esikasvina ollut Sampo-härkäpapu oli huolehtinut typen sitomisesta maaperään, ja happaman sulfaattimaan pH:ta Marttila tasapainotti kalkitsemalla. Typpeä Helmi sai sekä lietteestä että lannoitepussista.

Marttila tuntee hyvin myös peltojensa hivenainepuutokset ja paikkaa niitä sekä siemenen mangaanipeittauksella että lehtilannoituksella, jotta kasvilla on maksimaalinen kyky yhteyttää. Korrensääde- ja tautitorjuntakäsittelyt olivat myös mukana paletissa varmistamassa hyvää satoa.

Viime kesänä Marttila päätti lisäksi pitää salaojien säätöventtiilit kiinni, jotta maaperästä kapillaarisesti nouseva kosteus ei karkaisi.

– Heti kasvukauden alussa näki, että Helmi hyödynsi maan ravinteet tehokkaasti. Kasvusto pensoi äärimmäisen hyvin ja tasaisesti. Kun kyseessä on aikainen lajike, ei sadon valmistumista tarvinnut jännittää. Sain puitua Helmin ajoissa syyskuun alkupuolella, Taneli Marttila kertaa.

”Tällaisia satoja ei ole mitenkään mahdollista saada ilman kunnollista viljelykiertoa. Palkokasvien käyttö esikasvina on avain korkeisiin satotasoihin.”

Erinomaista laatua laariin

Kovan satotason lisäksi Helmi tuotti Marttilalle hyvät laatulukemat. Lajikevalinnan takana oli odotus hyvästä hehtolitrapainosta ja valkuaisesta – ja Helmi lunasti odotukset.

– Helmi on erinomainen lajike vehnänviljelyyn, myös suomalaisille kotieläintiloille. Satoisa, aikainen, hyvä hehtopaino ja valkuainen ovat ominaisuuksia, jotka kaikki yhdistyvät Helmissä. Ei epäilystäkään, ettenkö kylväisi Helmiä uudelleen, Taneli Marttila toteaa.