Herneen kylvömäärä hakusessa

18.3.2022

Boreal Kasvinjalostuksen kokeissa herneen kylvömäärän pienentäminen 70 itävään neliöllä ei ole ollut paras ratkaisu satoisuuden eikä laonkeston näkökulmasta. Liedossa parhaat tulokset saatiin 100 itävällä ja Isossakyrössä 130 itävällä neliölle.

Herneen oikean kylvötiheyden päättäminen tuntuu arpapeliltä. Liian tiheästä kylvöstä varoitellaan lakoherkkyyden vuoksi. Liian harvassa taas rikkakasvit saattavat päästä valloilleen.

Boreal Kasvinjalostus selvitti optimaalista kylvötiheyttä omilla lajikkeillaan. ”Testasimme kolmea eri kylvömäärää Liedon ja Isonkyrön koekentillä”, kasvinjalostaja Pertti Pärssinen Borealilta kertoo.

Lajikkeina olivat MatildaBOR, SisuBOR ja LoviisaBOR. Kylvömäärät olivat 70, 100 ja 130 itävää neliölle. Kylvötiheyskoe järjestettiin vuosina 2020 ja 2021. Oletuksena oli, että suurempi kylvömäärä pidentää kasvustoa ja lisää lakoherkkyyttä kuten härkäpavulla helposti tapahtuu.

”Näin ei kuitenkaan käynyt. Kasvustoissa ei ollut pituuseroja”. Isossakyrössä herne kasvoi pidemmäksi kuin Liedossa, mutta kylvötiheys ei vaikuttanut kasvuston pituuteen.

Tiheässä suurempi sato

Isossakyrössä suurimmat sadot tulivat 130 itävän siemenen kylvömäärällä. Ruutusadot olivat viiden tonnin luokkaa, Pärssinen kertoo. Lajikkeissa oli kuitenkin eroja. Loviisalla kylvömäärä ei vaikuttanut satoisuuteen, kun taas Matildalla ja Sisulla se vaikutti.

Toiseksi paras sato saatiin 100 siemenen kylvömäärällä. Pienin sato Isossakyrössä tuli 70 kappaleen kylvömäärällä. Harvat kasvustot myös tuleentuivat hitaammin kuin tiheät.

Liedon koekentällä parhaan satotuloksen antoi 100 kappaleen kylvötiheys neliöllä. 70 ja 130 kappaleen kylvötiheyksillä saatiin keskenään samansuuruiset sadot.

Ennakko-oletus oli, että kylvötiheyden tiputtaminen 70 itävään neliöllä parantaa kasvuston pystyssäpysymistä. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan tiheämmät kasvustot pysyivät paremmin pystyssä ja eniten lakoa tuli harvimpaan kasvustoon.

Tiheissä kasvustoissa palkoja oli enemmän kuin harvoissa, mutta yksittäiset herneet jäivät pienemmiksi. Biomassan määrä ennustaa myös palkojen ja sitä kautta herneen sadon suuruutta.

Pärssisen mukaan kylvötiheyskokeen satoerot olivat varsin pieniä. Matildan ja Sisun kylvömäärää kannattaa kuitenkin Pohjanmaalla nostaa normaalista 100 kappaleesta hieman ylöspäin. Varsinkin jos käyttää omaa siementä.

TEKSTI: Annaleena Ylhäinen
Lue juttu kokonaisuudessaan Käytännön Maamiehestä KM 3/2022

Loviisa-herneen kylvömäärän vaikutus satoon ja lakoon

Matilda-herneen kylvömäärän vaikutus satoon ja lakoon

Sisu-herneen kylvömäärän vaikutus satoon ja lakoon