Huippusatoisa Meeri-kaura tuottaa laatua

16.3.2016

Timo Ikola on viljellyt MeeriBOR-kauraa yhden kasvukauden ajan tilallaan Pohjanmaan Isossakyrössä. Kokemukset uutuuslajikkeesta ovat ensimmäisen viljelyvuoden perusteella positiiviset. Ikola on tyytyväinen Meeriin erityisesti aikaisuuden, ison jyväkoon ja korkean hehtolitrapainon puolesta. Satoa tuli keskimäärin 6 300 kg hehtaarilta ja hehtolitrapaino oli 61,2 kg paikkeilla.

− Meeri pysyi viime kesän sateisissakin olosuhteissa hyvin pystyssä. Myös laatu säilyi haastavista olosuhteista huolimatta hyvänä ja sato meni elintarvikekauraksi, Ikola kertoo.

Aikainen kaura on varma sadontuottaja

Aikaiset kaurat ovat viljelyvarma vaihtoehto myös silloin, kun kylvöille pääsy viivästyy. Kylvöt olivat viime keväänä myöhässä myös Isossakyrössä, ja Meeri saatiin kylvettyä 2. kesäkuuta.

Meeri on lujakortinen lajike, mutta Ikola varmisti kaurakasvuston pystyssä pysymisen 0,2 litran annoksella Moddusta. Taudit hän torjui korrensäädekäsittelyn yhteydessä annetulla 0,5 litran annoksella Prosaroa. Typpeä Ikola laittoi kauralohkolle 100 kg/ha.

− Meeri kylvettiin lohkolle, jonka pH on 7,2 ja fosforiluku korkea, joten lannoitteena käytetiin Salpietaria, tilan isäntä perustelee.

Borealin jalostama Meeri on uutuuslajike, joka soveltuu laatuominaisuuksiltaan erityisesti myllykauraksi ja vientiin, mutta myös rehukäyttöön. Meeri on yksi markkinoidemme aikaisimmista kauroista, mutta silti erittäin satoisa. Meeri on kasvuaikaluokkansa selvästi isojyväisin kaura, ja myös hehtolitrapaino on korkea. Aikaisuutensa ansiosta Meeri soveltuu viljelyyn eteläisestä Suomesta aina IV-vyöhykkeelle saakka.

Lue lisää Meerin lajikeominaisuuksista ja tutustu koetuloksiin