Kauran punahomeenkestävyyttä edistetään jalostuksen ja tutkimuksen yhteistyöllä

11.9.2020

Punahomeenkestävät kauralajikkeet turvaavat kauran viljelyä Suomessa ja parantavat viljelyn kannattavuutta, kun satoa ei jouduta hylkäämään elintarvikekäytöstä punahomeen tuottamien myrkyllisten yhdisteiden takia. Vielä ei täysin punahomeenkestävää kauralajiketta markkinoilla ole, mutta jalostajat ja tutkijat tekevät jatkuvasti töitä asian edistämiseksi.

Kuluneella kasvukaudella olosuhteet ovat olleet erityisen otolliset punahometta aiheuttavien Fusarium-sienten leviämiselle. Kaura on altis punahomeelle, kun kukinnan aikaan on kosteaa. Myös puintien viivästyminen lisää hometoksiiniriskiä.

Yli puolet punahometartunnoista ja toksiineista johtuu olosuhteista, mutta myös lajikkeen ominaisuuksilla on merkitystä. Jalostuksella kasvin perimää pyritään rikastamaan kestävyysgeeneillä, jotta kasvin oma puolustusmekanismi estäisi taudinaiheuttajan etenemisen ja toksiinien muodostumisen. Työ on haastavaa, sillä punahomeen kestävyys ilmenee eri tavoin erilaisissa olosuhteissa.

Tutkimusta tarvitaan, alttiit lajikkeet karsitaan jo nyt

Todellisen punahomeenkestävyyden jalostaminen kauralle vie vielä aikaa, mutta jo nykyisin menetelmin punahomeelle selvästi alttiit linjat pystytään karsimaan pois. Esimerkiksi Borealin markkinoille tulevat kauralajikkeet käyvät jalostusprosessin aikana läpi monivaiheisen Fusarium-testauksen.

Kasvinjalostajat ja tutkijat tekevät jatkuvasti hartiavoimin töitä punahomeenkestävien lajikkeiden eteen. Esimerkiksi Borealin, Luken ja Helsingin yliopiston yhteisessä GenoKaura-hankkeessa kauralajikkeiden punahomeenkestävyyttä pyritään parantamaan kehittämällä genomitietoa hyödyntävä valintatyökalu. Genomivalinta tuo nopeutta ja tarkkuutta jalostukseen, sillä menetelmällä kaurayksilön jalostusarvo pystytään selvittämään DNA-tiedon avulla ilman monivuotista peltohavainnointia.

Punahomeenkestävän kauran jalostustyön tueksi on saatu myös uutta tutkimustietoa, kun MMM Juho Hautsalo väitteli Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta ”Phenotyping Fusarium head blight resistance in oats having low deoxynivalenol content