Viljelytoimenpiteet keskeisessä roolissa toksiinien hallinnassa

28.2.2017

Fusarium-sienten aiheuttamista toksiineista puhutaan nyt paljon ja niihin onkin suhtauduttava vakavasti. Vaikka toksiinikeskustelu pyörii usein kauran ympärillä, esiintyy toksiineja myös muilla viljoilla.

Toksiinien muodostuminen on monen tekijän summa. Viljelytoimenpiteet ovat keskeisessä roolissa toksiinien hallinnassa.

– Kaiken kaikkiaan tulee pyrkiä elinvoimaiseen ja terveeseen kasvustoon, jonka edellytyksiä ovat monipuolinen viljelykierto, kyntö sekä peitattu ja terve siemen.

Myös Fusarium-sienten torjunta kauran kukinnan aikaan sekä tuhohyönteisten torjunta vähentävät toksiiniriskiä. Tuhohyönteisten tekemät vioitukset helpottavat sienten tunkeutumista solukkoon, kertoo Borealin kauranjalostaja Leena Pietilä.

Toksiiniriski kannattaakin huomioida jo viljelysuunnitelmia tehtäessä. Viljelykierto ja lajikkeet tulisi suunnitella niin, että sadonkorjuuta päästään tekemään ajallaan ja kuivaus pystytään suorittamaan heti puinnin jälkeen. Pietilä suositteleekin kahden eri kasvuajan lajikkeen viljelyä hyvänä vaihtoehtona puintisesongin rytmittämiseksi.

– Tällä hetkellä viljelyssä olevat kauralajikkeet ovat Fusarium-kestävyydeltään aika heikkoja. Kun olosuhteet ovat Fusariumille suotuisat, kaikki lajikkeet altistuvat ja DON-pitoisuudet ovat korkeita, kertoo Pietilä.

Kauran lajikejalostuksessa kestävyyden parantamiseksi tehdään aktiivista tutkimustyötä niin Suomessa kuin naapurimaissakin.