MTK muistuttaa: Puhdasta siementä peltoon

23.4.2015

Onnistuneen kasvinviljelyn lähtökohta on laadukas kylvösiemen. Hyvälaatuinen ja elinvoimainen siemen on hyvin itävä, terve ja stressitön. Kylvösiemenen laadun takaa parhaiten sertifioitu siemen. MTK on julkaissut esitteen, johon on koottu siemenvalintaa ajatellen tärkeitä huomioita.

Sertifioitu siemen takaa laadun

Sertifioitu siemen on viranomaisten tarkastama laatutuote. Sertifioitua siementä käyttämällä voidaan varmistaa mitä peltoon kylvetään. Siemen on elinvoimaista, ja siinä on runsaasti vararavintoa kasvun varalle. Siementavaran laatu tunnetaan, se on puhdasta eikä siinä ole roskia, vieraita lajeja tai hukkakauraa.

Sertifioidun siemenen käyttö on myös osa riskien hallintaa. Tarkastamattoman siemenen käytössä riskinä ovat monet kasvitaudit, jotka alentavat sadon määrää ja laatua. Laadukkaalla kylvösiemenellä voidaan turvata kasvuston hyvä alkukehitys vaikeammissakin kasvuoloissa.

Etuna hukkakaurattomuus

Hukkakaura on ongelma, jonka kanssa viljelijä joutuu tekemään jatkuvasti töitä. Ennaltaehkäisevä työ on tehokkainta ja sertifioidun siemenen käyttö on tässä tärkeä toimenpide. Tutkimusten mukaan viljelijät pitävät siemenen vapautta rikkakasveista ja erityisesti hukkakaurasta yhtenä tärkeimpänä asiana, kun tilalle hankitaan uutta siementä. Sertifioidun siemenen hukkakaurattomuus onkin keskeinen osa laatua.

Lajikkeen potentiaali irti

Elinvoimaisen kylvösiemenen käyttö mahdollistaa sen, että lajikkeen potentiaalista saadaan kaikki irti. Lajike on viljelyssä juuri sellainen, millaiseksi jalostaja on sen tarkoittanut ja ostaja odottaa olevan.

Kun sukupolviketju venyy, siemeneen kertyy siemenlevintäisiä kasvitauteja. Ne aiheuttavat sadon alenemista ja laadun heikentymistä, heikompaa itävyyttä ja tautien nopeampaa lisääntymistä. Kotikonstein tehty peittauskaan ei aina auta, koska sen teho on sertifioidun siemenen peittausta puutteellisempi.

Lue lisää esitteestä: serti_net (pdf)