Sertifioitu siemen on tehokas keino parantaa satotasoja

24.3.2016

Laadukkaan siemenen käyttö on yksi helpoimmin käsillä olevista keinoista tehostaa kestävällä tavalla Suomen kasvintuotantoa, ilmenee Luonnonvarakeskuksen (Luke) LAATUSIEMEN 2012-2015 -hankkeen loppuraportista.

Sertifioidun siemenen käyttöaste Suomessa on Luken tutkimuksen mukaan pohjoismaiseen tasoon verrattuna alhainen, vain noin 36 prosenttia. Jos kaikki Suomessa käytetty siemen olisi sertifioitua, nousisi esimerkiksi ohran hehtaarisato arviolta 440 kg nykyisestä tasosta. Tämä tarkoittaisi 250 miljoonan kilon kansallista satolisää vuositasolla. Mikäli sertifioidun siemenen käyttöaste olisi pohjoismaisella hyvällä tasolla eli noin 75 % ja loput 25 % olisi lajittelulla ja peittauksella kunnostettua TOS-siementä, ohran keskisato nousisi kyseisen tutkimuksen mukaan 420 kg/ha nykyisestä tasosta. Tämä merkitsisi 12 %:n kasvua ohran keskisatoon.

Lajikkeen potentiaalista kaikki irti

Lajikekehitys on satoisuuden paranemisen kannalta merkittävässä roolissa. Lajikkeen satopotentiaalia voidaan realisoida suoraan lisäämällä sertifioidun kylvösiemenen käyttöä. Sertifioitu siemen on tuotettu valvotussa ketjussa, ja siemensukupolvien määrä on rajoitettu. Näin varmistetaan tasalaatuisen ja elinvoimaisen kylvösiemenen tuotanto. Luken toteuttaman hankkeen tulosten mukaan vain puolet viljelijöistä tietää kylvösiemenensä laadun ja puolet lähtee kylvöille siemenellä, jonka itävyydestä ja elinvoimasta ei ole tietoa.Kasa ohranjyviä

Sertifioidun kylvösiemenen käytön etuna on, että sen laatu tunnetaan, itävyys on hyvä ja siemen on puhdasta niin roskista kuin vieraista lajeista. Sertifioidun siemenen hukkakaurattomuus onkin laadun kannalta olennaista. Sertifioidun siemenen käyttö mahdollistaa, että lajikkeen potentiaalista saadaan irti kaikki sato- ja laatuhyöty – silloin lajike on viljelyssä juuri sellainen, millaiseksi jalostaja on sen tarkoittanut.

Kun tilan omaa siementä jatketaan monta vuotta, siemeneen kertyy siemenlevintäisiä kasvitauteja, jotka aiheuttavat sadon alenemista, laadun heikkenemistä ja huonompaa itävyyttä sekä nopeuttavat tautien lisääntymistä. Tilalla tehty peittauskaan ei aina auta, koska sen teho on usein sertifioidun siemenen peittausta heikompi.

Sertifioitu siemen on laatutuote ja sen käytölle on monia hyviä perusteita.

Lue lisää LAATUSIEMEN 2012–2015 -hankkeen loppuraportista ja MTK:n esitteestä


Lähteet: Luke 2015, Laatusiemenen tuotannon ja käytön tehostaminen: tiedoista tekoihin – LAATUSIEMEN 2012–2015, loppuraportti.

MTK 2015, Puhdasta siementä peltoon, älä kylvä hukkakauraa