Myöhäinen Sylvester-ohra täytti koko jyvän

4.4.2023

Luottamus kotimaiseen kasvinjalostukseen sai iittiläisen maatilayrittäjä Antti Tuomalan kylvämään viime keväänä SylvesterBOR-ohraa pelloilleen ensimmäistä kertaa. Myös viljelijäkollegoilta kuullut kehut vaikuttivat päätökseen kokeilla myöhäistä uutuuslajiketta.

– Kun on suomalaisiin kasvuolosuhteisiin ja ilmastoon jalostettu lajike, niin ne ovat olleet aika luotettavia, Tuomala perustelee.

Tuomalan tila on 30 lypsävän karjatila, joka tuottaa lisäksi suurimokauraa sekä viljojen ja nurmen siementä. Peltoa tilalla on yhteensä 130 hehtaaria. Monitahoinen Sylvester on jalostettu rehu- ja tärkkelysohraksi, mutta Tuomala kasvatti sitä siemenviljaksi pakkaamoille.

Sylvesteriä kylvettiin viime keväänä toukokuun puolivälissä noin 20 hehtaarin alalle multavalle hiuesavimaalle, joka on Iitin alueella tyypillinen maalaji. Lohkot oli edellisenä syksynä kynnetty ja kertaalleen muokattu. Tuomala suosii muokkaamista, koska se hillitsee kasvitautien esiintymistä ja vähentää kasvinsuojeluruiskutusten tarvetta.

– Alueelle osui keväällä 60–70 millin sadekuuroja, mutta pelto kesti hyvin. Jos maa olisi ollut kevytmuokattu, satoa tuskin olisi tullut, vaan vesi olisi tappanut siemenen, hän arvioi.

Sylvester sieti hyvin myös heinäkuun kuivan jakson. Tuomala on havainnut, että pitemmän kasvukauden vaativat lajikkeet ovat turvallisia viljellä, koska ne selviävät yleensä hyvin kuivuudesta.

– Aikaisilla lajikkeilla on etunsa, mutta niissä on aina riski, että jyväkoko jää pieneksi. Myöhäisten lajikkeiden hehtolitrapainot ovat keskimäärin isompia, hän analysoi.

Sylvesteristä korjattiin syksyllä satoa 5,5-6 tonnia hehtaarilta, joiltain lohkoilta vähän vaatimattomammin. Siemenviljan laatua ei ole vielä analysoitu, mutta Tuomala arvioi, että itävyys on kohdillaan. Hän on satoon tyytyväinen.

– Voi sanoa, että hyvä sato tuli. Sylvesteristä on onnistuttu jalostamaan isojyväinen ja hehtolitrapainoltaan hyvä monitahoinen ohralajike, Tuomala toteaa.

Teksti: Minna Nurro
Juttu on julkaistu alun perin Maatilan Pellervossa nro 2/2023.

SylvesterBOR-ohra

  • Erittäin satoisa ja myöhäinen monitahoinen ohra
  • Rehuksi ja tärkkelykseksi
  • Menestyy kaikilla viljelyvyöhykkeillä
  • Keskimittainen luja korsi
  • Hyvä kestävyys ohran verkko-, tyvi- ja lehtilaikkua vastaan, kohtuullinen rengaslaikkua ja härmää vastaan
  • Markkinoi Tilasiemen

Katso lajiketiedot tarkemmin