Fennica tuottaa ison sadon ja tasaisen mallaslaadun

Viljelyvarma ja satoisa uutuusohra FennicaBOR tuo mallasohran viljelyyn lisäarvoa isolla jyvällä, erittäin hyvällä taudinkestävyydellä sekä tasaisella mallaslaadullaan.

Uusi virallinen mallasohra FennicaBOR oli viime kesänä somerolaisen Asmo Saarisen viljelyssä jo toista vuotta. Edellisenä kesänä Fennica tuotti yli 7000 kg hehtaarisadon 13 hehtaarin alalta.

– Kasvukausi 2019 oli tilamme paras satovuosi omassa viljelyhistoriassani. Myös Fennica menestyi hyvin. Siemenkoko oli iso, tuhannen siemenen painoksi tuli peräti 56 grammaa. Kasvusto pysyi painavasta sadosta huolimatta hyvin pystyssä, kertaa Saarinen.

Kesällä 2020 Fennica kasvoi kuivuudesta huolimatta mukavasti pituutta. Tähkälle Fennica tuli heti juhannuksen jälkeen.

– Sen verran onnea oli matkassa, että viikkoa ennen juhannusta Fennica-pelloille saatiin 23 millin sade. Vesi tuli hieman liian myöhään, mutta osittain sen ansiosta ohra ei jäänyt aivan äärimmäisen lyhyeksi, Asmo Saarinen toteaa.

Kuivuus verotti kasvuston tiheyttä

Kumpanakin vuonna Fennicaa on viljelty samantapaisella viljelyohjelmalla. Kasvunsäädemäärä on lannoitukseen ja satopotentiaaliin nähden maltillinen mutta lujakortiselle lajikkeelle riittävä.

– Jarrua ei saa painaa liikaa, tiivistää Saarinen.

Keskikesällä Asmo Saarinen tarkasteli Fennica-kasvustoa kohtuullisen tyytyväisenä. Tiheys ei ollut vuoden takaisen veroinen, mutta jyvämäärä oli normaalin rajoissa, 22–26 kappaletta tähkässä. Lehdet olivat täysin puhtaita taudeista ja puutosoireista ja niillä oli tautisuoja ja hiventarve hoidossa.

Asmo Saarinen pui Fennicasta lopulta noin 6000 kg hehtaarisadon.

– Heinäkuun alussa alkaneet sateet turvasivat jyvän täyttymistä, Asmo Saarinen toteaa.

Tasaisen mallaslaatunsa ansiosta Fennica on kiinnostava lajike myös kotimaiselle mallastajalle.
– Otamme Fennican sopimuslajikkeeksemme tulevalla kasvukaudella, lupaa Viking Malt Oy:n hankinta-asiantuntija Mikael Ingman.

Fennican viljelytoimenpiteet 2020

Maalaji: hieno hieta, pH 6,5

Esikasvi ja muokkaus: Kahdella lohkoista esikasvina ruis + syyskyntö. Kolmannella lohkolla ohra + kevätmuokkaus lautasmuokkaimella.

Lannoitus: Kerralla kylvön yhteydessä lähelle ympäristötuen mukaista maksimia.

Kasvinsuojelu: Ruiskutuskertoja on kaksi, ja mukana on myös hivenlehtilannoitteita. Rikat on molempina vuosina torjuttu gramma-aineen ja Staranen yhdistelmällä ja lisänä on ollut tehokas tautiaineseos sekä korrensääteeksi Sonis 0,15 l. Vihneiden pilkistäessä on ajettu tautiaine ja uudestaan Sonis 0,15 l.

Kiinnostava uutuusohra FennicaBOR

  • Uusi virallinen mallasohra
  • Satotaso mallasohralajikkeiston kärkeä. Satopotentiaali on virallisten lajikekokeiden perusteella lähellä RGT Planetin tasoa.
  • Hyvin viljelyvarma lajike lujan kortensa ja erittäin hyvän taudinkestävyytensä ansiosta. Esimerkiksi mallasohran pahimpaan tautiin eli verkkolaikkuun Fennican kestävyys on huipputasoa.
  • Fennica on kiinnostava myös hyvän jyväkoon, sopivan valkuaispitoisuuden ja tasapainoisen mallastuslaatunsa ansiosta.

Katso Fennican lajike-esite